Nakki és un grup bagenc de música instrumental. Des dels seus inicis, l´any 1986, han creat a partir de la música tradicional, adaptant les melodies populars amb ritmes més actuals. La trajectòria de Nakki, però, ha estat intermitent i, després d´un parèntesi de més de 15 anys en què els seus integrants s´han dedicat a altres projectes, ara tornen a escena amb un espectacle de música en directe, que han titulat Fet a mà, i que també han editat en forma de disc. Demà el presenten a l´espai de música i gastronomia D´Arrel, del carrer Sobrerroca de Manresa, amb l´objectiu que, a través dels territoris sonors que configuren amb els seus instruments, el públic en gaudeixi, ja sigui ballant o només escoltant.

Per entendre la proposta musical de Nakki cal saber que és un grup integrat pels germans santjoanencs Txema i Miguel A. Negro Morales i el manresà Ramon Viñeglas, que en són fundadors. Tots tres comparteixen local d´assaig i, si Txema Morales i Viñeglas senten curiositat per aprendre a tocar qualsevol tipus d´instrument «estrany», cal subratllar que Miguel A. Negro Morales és el compositor i arranjador del grup. En aquesta nova etapa, s´han integrat a Nakki els navassencs Anna Vega, de formació clàssica, però vinculada des de sempre a la música tradicional; i Marc Sibila, que combina formació clàssica i moderna i la inclinació cap a la música popular. Vega és professora del Conservatori de Manresa i de les escoles de música d´Artés i Navàs i tant ella com Sibila són animadors infantils i familiars.

Fet a mà, doncs, és el resultat de l´evolució de Nakki des dels seus orígens. Les composicions pròpies del grup bagenc es basen en la música d´arrel, però van més enllà, i presenten una sonoritat peculiar fruit de la diversitat tímbrica que aporta la convivència d´instruments tradicionals i moderns, de la viola de roda i l´ocarina amb el baix elèctric i la bateria. Viñeglas subratlla que «no ens plantegem recuperar músiques ni tornar al passat, sinó simplement presentem la música que ens surt fruit de la nostres múltiples influències. Tenim curiositat per totes les músiques i presentem passatges celtes, flamencs, de música clàssica, de rock...». El manresà considera que la música del grup «resulta molt propera, a nosaltres ens surt de molt endins i espero que al públic també li arribi molt endins».

Als integrants de Nakki els costa titular els seus temes instrumentals perquè consideren que han de ser un espai perquè cada oient s´hi construeixi la seva idea.