La comarca del Bages disposa d'un cens de fins a 130 esglésies romàniques, el 60 % de les quals presenten avui en dia símptomes de mala salut. Però en queden moltes dempeus i en bon estat. Quatre d'aquestes joies de l'art que va eclosionar a l'Occident europeu al segle XI acolliran a partir de dissabte la quarta edició del cicle de concerts que uneix arquitectura i música, amb la novetat de l'Orfeó Manresà en la seva programació.

El temple de Sant Martí de Mura, el Mas Sant Joan que dóna nom a la localitat de Sant Joan de Vilatorrada, el singular conjunt de Sant Julià de Coaner -al terme de Sant Mateu de Bages, tot i que s'hi va per Súria- i l'imponent monestir de l'Estany seran els escenaris d'una iniciativa dels Amics de l'Art Romànic del Bages que compleix quatre edicions havent assolit fins ara unes bones xifres d'espectadors. "Podem arribar a acollir a la vora de dues-centes persones en cada concert", apunta Francesc Villegas, membre de l'entitat organitzadora i avalador de la xifra que encapçala l'article. "El més recomanable, però, és que siguin menys, perquè la música que proposem mereix ser escoltada asseguts i amb tranquil·litat", puntualitza Albert Giménez, coordinador del cicle.

El primer concert tindrà lloc el proper dissabte, 11 de maig (18.45 h), a Mura, amb Luis Paniagua (Madrid, 1957) a l'escenari. Armat amb una lira i altres instruments de llarga història, el reconegut intèrpret espanyol ofereix un recital de músiques ancestrals en què proposa un recorregut sensitiu per conceptes com la bellesa, l'amor i la veritat.

Paniagua, que va guanyar el premi estatal al Millor Àlbum de Noves Músiques per Nanas de Sol, l'any 2002, atorgat per l'Acadèmia de les Arts i les Ciències de la Música, atresora una experiència de quaranta anys de trajectòria arreu d'Europa, Amèrica i Àsia, i ha editat quinze discos. Les entrades de cada concert valen 10 euros i inclouen una visita guiada al monument, d'uns vint minuts, que en la vetllada inaugural anirà a càrrec de Montserrat Barniol.

La segona cita del cicle tindrà lloc el diumenge 19 de maig (18.45 h) al Mas Sant Joan amb Àniam, una formació de músiques del món i avantguarda integrada per Albert Giménez, Joan Miró i David Sitges. Una proposta peculiar que fusiona universos sonors tan distants com la tradició mediterrània i hindú amb la música electrònica. Marc Vilarmau farà la visita adreçada a donar a conèixer les particularitats romàniques de l'edifici on es durà a terme la trobada entre artistes i públic.

Sant Julià de Coaner repetirà com a seu del certamen el dissabte 1 de juny (19 h) amb una banda femenina que porta el nom d'una compositora del segle IX, Kassia. Interpretat per dones, el repertori adopta un to reivindicatiu amb la voluntat de donar a conèixer l'obra d'autores barroques (segles XVII i XVIII) desconegudes. Francesc Villegas guiarà la visita.

El cicle viurà el punt final el dissabte 15 de juny (19 h) al monestir de Santa Maria de l'Estany, un dels quatre que romanen drets al Bages juntament amb Sant Benet, Montserrat i Santa Cecília. El centenari Orfeó Manresà oferirà una selecció de peces religioses de diferents èpoques a l'interior d'un magnífic recinte romànic que gaudeix de la condició de Bé Cultural d'Interès Nacional. Francesc Gasol glossarà la història i l'arquitectura del temple en la corresponent visita guiada.