Amb puntualitat gairebé britànica va començar l'acte de lliurament dels premis anuals que atorguen Regió7 i TVM. A diferència de l'any passat, la crisi no va ser la protagonista de l'edició d'ahir. Aquesta vegada van centrar els parlaments els missatges reivindicatius d'alguns guardonats. El del dramaturg Esteve Soler, que va reivindicar la cultura; el de l'historiador Joaquim Aloy, parlant de la memòria històrica, i el de Gemma Guitart i Fina Casals, reclamant seguretat a la mortal C-55.

L'acte, presentat per Jordi Torras, conductor de TVM, va deixar petit l'auditori de la Plana de l'Om. S'hi va reunir una nombrosa i heterogènia representació del teixit polític, social i cultural de les comarques centrals i, per primera vegada, hi va assistir el president de la Diputació, Salvador Esteve, que va repartir els premis amb Valentí Junyent, alcalde de Manresa; Gonçal Mazcuñán, president del consell assessor de Regió7, i Marc Marcè, director del diari. No hi va ser present el premi Estrellat, la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna. De fet, fins ahir, la comunicació feta per Regió7 a la delegació assabentant-la del premi no havia rebut resposta. En el seu parlament, Aloy, guanyador del premi Comunicació per la web Memoria.cat, va proposar enviar-li l'escultura dels guardons i un exemplar de K. L. Reich, el llibre de l'escriptor manresà Joaquim Amat-Piniella, de qui enguany es commemora el centenari del seu naixement. Recordem que De Luna va participar recentment en un homenatge a la División Azul, els soldats espanyols que van anar a lluitar al costat de l'exèrcit nazi.

Després de la benvinguda de Marcè (vegeu-la juntament amb els parlaments a la pàgina 4) va començar el repartiment dels guardons, que, com cada any, es va caracteritzar per la seva agilitat. David Camps, director general de Buff Original, amb seu a Igualada i que exporta els seus articles a una seixantena de països, va recollir el premi Empresa. I l'atleta manresana establerta a Berga Núria Picas (que curiosament té en Bluff Original el patrocinador principal), el premi Esport. Ambdós es van limitar a donar les gràcies pel guardó. El dramaturg manresà Esteve Soler, premi Cultura, no va poder ser a Manresa perquè és a Canes seguint el festival de cinema.. La seva absència la va compensar deixant un agraïment enregistrat. Amb ell van començar les reivindicacions. Soler va lamentar l'actual menyspreu per la cultura i l'ensenyament, que, va dir, són justament el que ens fan grans com a persones. El seu premi, el que van rebre tots, una escultura creada per l'artista Ramon Oms, el va recollir el seu germà Carles.

Joaquim Aloy va ressaltar la importància de la memòria històrica, tasca que justament porta a terme el web premiat Memoria.cat mitjançant la seva investigació i difusió. Va esmentar que és més important que mai mantenir-la viva, tenint en compte el moment que viu el país, en què els nous plans d'estudi intenten eliminar Catalunya dels llibres d'història, es banalitza el tema del nazisme i es parla més que mai del dret a decidir.

El premi Actius Socials va ser per a Amisol, entitat solsonina que atén fa 37 anys persones amb discapacitat intel·lectual. El seu president, Josep M. Borràs, va recordar que havien començat amb 6 usuaris i 2 monitors i que ara ja en són 70 i 50, respectivament. Va reivindicar la feina feta i va reclamar que les retallades no la perjudiquin.

Francesc Riera, superior de la comunitat de jesuïtes de la Cova de Sant Ignasi de Manresa, va recollir el premi Ambaixador reivindicant, també, el paper de la Cova en la difusió de Manresa arreu i desitjant que el 2022, quan farà 500 anys de l'arribada de sant Ignasi a la ciutat, aquesta pugui rebre persones provinents de tot el món.

Creació i emotivitat

El premi Tendències va ser per a l'escriptora manresana Núria Farizo, el músic fruitosenc Joan Vila i el director de documentals Gerard Quinto, que van agrair "la confiança". Plegats han de crear un projecte artístic que presentaran a la Sala Petita del teatre Kursaal en una data per determinar.

El darrer, el premi Estrella, va ser per a No més punt negre km 27 i No més morts a la C-55. El van recollir Gemma Guitart i Fina Casals, en representació de les dues plataformes, respectivament. Ambdues van posar la nota emotiva a la vetllada recordant les vides malaguanyades en una via on tot just ara, finalment, s'han començat a fer millores, cosa que van dir que, per una banda, les alegra però que lamenten que hagi costat tant.

La vetllada va finalitzar amb un brindis a peu dret dels presents a l'avantsala de l'auditori.