La Fira Mediterrània de Manresa ha agafat el concepte de 'cruïlla' com l'eix central de la 16a edició, que se celebrarà del 7 al 10 de novembre, per fusionar diferents disciplines en els espectacles i unir artistes de renom amb propostes més arriscades i emergents. La fira, que s'ha presentat aquest dijous, tindrà 36 estrenes i una desena de coproduccions, i també referma l'espai de la Llotja per a professionals, amb estands, reunions ràpides i presentacions curtes d'espectacles. El president del comitè executiu de la Fundació Fira Mediterrània, Lluís Puig, ha destacat a Manresa que s'han marcat el repte de minimitzar els efectes de "la forta retallada" de l'aportació de la Generalitat.

La 16a edició de la Fira Mediterrània de Manresa presentarà del 7 al 10 de novembre un ampli ventall de manifestacions culturals que van de l´expressió tradicional a la més actual innovació tecnològica, sense oblidar tant la festa popular de carrer com l´experimentació creativa. En total seran 113 muntatges que signifiquen un total de 232 funcions. D´aquesta manera, la Mediterrània aferma la seva important convocatòria artística, gràcies a la complicitat dels artistes seleccionats, que fan més passis dels seus espectacles; a la consolidació de l´activitat professional de la Fira amb 85 sessions de treball dedicades als gestors de l´oferta i la demanda; i al programa Manresa Alliance, que aplega un seguit d´activitats proposades per agents culturals de la mateixa ciutat. A més, les col·laboracions amb altres cicles, festivals i programacions, tals com el Festival EVA (En Veu Alta), de narració, i la nova secció Off l´Humus Mediterrani, amb propostes de pura arrel, permeten a la Fira Mediterrània garantir el cartell, que les estimacions preveuen que seguiran cent mil espectadors i visitants.

Jordi Savall serà l´artista convidat d´aquesta edició i l´encarregat de donar-ne el tret de sortida amb un concert inaugural en el qual estrenarà a Catalunya el programa Mare Nostrum. Diàleg de les músiques otomanes, cristianes i jueves. El prestigiós músic català és el primer d´una extensa llista de noms propis de solvència contrastada que participaran en el decurs dels quatre dies de programació. La presència d´artistes arribats de tots els fronts de la Mediterrània confirmen la vocació de la Fira de refermar-se com la important cruïlla que suposa l´encontre entre les cultures que la conformen. Un concepte que impregna de manera transversal la graella d´aquesta 16a edició, un diàleg amb el qual es cobreix un ampli ventall d´espectacles de la més variada inspiració: teatre, dansa, circ, música, poesia, narració, castells i altres gèneres d´arrel. Els espectacles de carrer, amb els quals es confirma el paper de l´artista com a agent actiu de les transformacions socials, són una de les bases de la Fira d´enguany, que també aposta per la modernitat amb el cicle Emergències, destinat a propostes més arriscades i innovadores. A banda, també es presenta la secció Off amb dos blocs de concerts -l´Estepa Mediterrània i el nou Humus Mediterrani-, així com el Manresa Alliance, un aparador de les activitats dels agents i les entitats culturals locals. Una complicitat que també es trobarà a la Llotja professional que estarà ubicada al Museu de la Tècnica, un espai que acollirà sis àrees temàtiques i cinc àrees logístiques.

La programació oficial

La programació de la Fira contempla altres artistes i propostes d´indubtable qualitat i interès. Alguns dels artistes més significats són el figuerenc Kiko Veneno (que estrena del seu nou projecte amb orquestra), i el basc Kepa Junkera, però també hi ha d´altres propostes destacades a descobrir. Entre elles podem esmentar el nou muntatge de la companyia basca Kukai, a partir d´una coreografia de Cesc Gelabert, després que es coneguessin recíprocament en l´edició del 2011; la coreografia Manta, de la prestigiosa coreògrafa tunisiana Héla Fattoumi, que proposa una reflexió punyent sobre el paper de la dona i el burka en el món àrab; la sessió del DJ nordamericà Filastine; o els concerts que acollirà la sala El Sielu (el trio europeu de jazz progressiu Aka Balkan Moon, Catalexi de Sergi Sirvent, la israeliana Mor Karbasi, l´algueresa Franca Masu o el valor emergent del flamenc l´andalusa Rocío Márquez).

El concepte de la Gran Cruïlla impregna de manera transversal la programació. En alguns casos, el plantejament és evident, com en el muntatge Dir-se en Cruïlla de Josep Pedrals, un recital de poesia que recorre la Mediterrània i els seus mots, o l´espectacle de cloenda, la megaproducció Músiques en Terres de Cruïlla, on la música de banda i la jota articulen la reunió de l´Agrupació Musical Senienca, Carmen París, els Quicos, Pep Gimeno "Botifarra", Miquela Lladó i Claudio G. Sanna entre d´altres, un potent grup d´artistes de tots els territoris de llengua catalana que evidencien que la cultura que compartim no té fronteres. En d´altres moments, la programació se centrarà en el patrimoni, la reivindicació del concepte de l´arrel i aquelles tradicions artísticament valuoses que necessiten ser protegides. El Celtic Viol de Jordi Savall, amb l´arpista virtuós Andrew Lawrence-King i el percussionista Frank McGuire, n´és un clar exponent, però també és el cas de Nus, el nou espectacle dels valencians Miquel Gil i Pep Gimeno 'Botifarra', el qual, com ells mateixos defineixen, ve a ser un recital de temes afandangats, seguidilles, cants de batre, havaneres i jotes.

Altres produccions proposen la fusió i el diàleg de les disciplines artístiques en busca de noves fórmules, sens dubte la resposta a un món en el qual les fronteres estilístiques es desdibuixen o directament desapareixen. És el cas del circ Ma bête noire, on el francès Thomas Chaussebourg presenta una coreografia de dansa poètica entre un ballarí i un cavall; l´actuació dels també francesos Rara Woulib, que proposen una festa itinerant en què participen 18 actors, pallassos i músics en una mena de carnaval rural, barreja del sagrat i el profà, a ritme de tambors i d´embriagadores melodies; la coreografia Temple, que combina el flamenc de Sònia Sánchez amb la tenora de Jordi Molina. També cal destacar Emigranti, de Faber Teater (Itàlia), un viatge teatral i musical a l´aire lliure carregat d´amors i traïcions, de balls i disputes; o dos espectacles per a un públic de totes les edats: el Baró pels arbres, de Taaroa Teatre i Bufa & Sons, basada en la novel·la d´Italo Calvino El baró rampant, i Poufff, de la cia holandesa Lichtbende, un preciós espectacle visual i musical amb antigues llanternes màgiques i música en directe on els intèrprets treballen a la vista de l´espectador.

La 16a edició de la Mediterrània concentra una gran quantitat de propostes artístiques a l´espai públic que es podran veure pels carrers de Manresa, com la proposta Passage dels portuguesos PIA (Projectos de Intervenção Artística), una intervenció artística que neix amb la intenció de transformar l'espai urbà en un escenari privilegiat per a la poesia visual. També es podrà copsar aquesta voluntat en els diversos projectes de caire participatiu i comunitari com Balla-Fira, dedicat al recentment desaparegut coreògraf Joan Serra, o el Taller de dansa amb el Centre Penitenciari Lledoners, coordinat pel coreògraf Álvaro de la Peña.

Emergències, l´aposta pels talents més arriscats

En l´aposta per la modernitat, els talents emergents i els formats més innovadors, la Fira presenta un cicle anomenat "Emergències", amb quatre projectes de nova creació que, a partir del joc amb la investigació, les noves fronteres i la cultura d´arrel, ens descobreixen el vessant més arriscat dels artistes. Així, podrem gaudir del recital de Sergi Sirvent i el seu Catalexi, basat en el "giusto" sil·làbic català i els seus particulars ritmes, els accents i les maneres de cantar del nostre poble al llarg de la història; o de l´espectacle Mañana es Mañana, la darrera creació de Cridacompany, una jove companyia de circ modern i atrevit amb un peu a França i l´altre a Catalunya que experimenta amb el silenci, el so i els estats del cos. La dansa i el circ també tindran presència en el projecte català CollectifPoPs, muntatge coreogràfic en el qual cinc ballarins empren la cultura d´arrel com a eina per assolir la contemporaneïtat, o en Cru, de la companyia Fet a mà (França-Catalunya), un treball excepcional a la recerca d´un circ sense artificis i basat en la poesia del moviment.

Les nits a l´Escenari DAMM

L´envelat de la Plaça Milcentenari, el rebatejat Escenari DAMM / Milcentenari gràcies a la incorporació de la cervesa DAMM com a patrocinador del certamen, acollirà les propostes més fresques. Divendres a la nit hi actuaran els occitans Goulamas'k, amb la seva barreja d´arrel, reggae, dub i ragga, i Moussu T e lei Jovents, amb nou disc, seguits dels catalans Els Catarres i els valencians Orxata, tot plegat amanit amb l´homenatge a Carmen Amaya que el dj Dr. Batonga retrà a la mítica balladora de flamenc entre actuació i actuació en el centenari del seu naixement. La de dissabte serà la Nit de Ball Folk amb les actuacions de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, els Xeremiers de Mallorca, Tazzuff, Castanha é Vinovèl (també d´Occitània) i els valencians Urbàlia Rurana, amb Marcel Casellas com a dj en els canvis de grup.