El Festival Grec de Barcelona viurà aquesta nit el tret de sortida amb una de les inauguracions més imprevisibles dels darrers temps. La companyia moianesa estrena el festival al castell de Montjuïc amb M.U.R.S., un espectacle sobre els setges invisibles en les ciutats contemporànies que els creadors defineixen com el primer smartshow de la història. Un muntatge sobre el concepte de llibertat en les anomenades urbs intel·ligents del segle XXI que el públic podrà gaudir en plenitud si es descarrega una aplicació al seu smartphone.

La fortalesa militar guanyada per a l'ús civil serà l'escenari per on discorrerà aquest nou invent de La Fura. L'actriu Laia Oliveras (Manresa, 1977) serà una de les respon- sables de conduir els espectadors pels espais disposats en el recinte. "No havia treballat mai amb la companyia", explica la polifacètica artista bagenca, "tot i que els havia deixat currículum en altres ocasions", afegeix. "A la seva pàgina web vaig veure que convocaven un càsting per a actors de teatre físic, ballarins i gent de circ, i vaig pensar que jo complia tots els requisits", apunta Oliveras. Dels tres centenars d'aspirants "van fer una primera preselecció de cent vint persones i, finalment, vam quedar els nou finalistes que vam entrar a formar part de l'espectacle".

M.U.R.S. és una idea que La Fura ha anat mastegant durant un any, però "nosaltres hem assajat tan sols un mes", comenta la manresana, conscient des del primer dia que "calien actors forts, perquè el treball que es demana requereix resistència".

La companyia bagenca no deixa mai indiferent i en aquesta ocasió les expectatives són altes. La Fura transformarà el castell de Montjuïc en el territori d'una ciutat intel·ligent -és a dir, altament tecnificada en benefici dels seus habitants- que oculta en la seva identitat les barreres que s'alcen en les anomenades societats lliures. Esclaus de les pantalles, els ciutadans de les metròpolis del segle XXI reviuen en la seva pell i en unes condicions diferents un setge com el que, fa tres-cents anys, van patir els vilatans de la capital catalana. En aquesta confluència de vivències s'ubica l'encàrrec pel Tricentenari que La Fura va rebre de l'Ajuntament de Barcelona, considerada la quarta smart city del món, segons els rànquings.