Els premis Regió7 del 2015 es distingiran per ser uns guardons marcadament joves. Noies atletes, autors de música moderna, artistes alternatius, una empresa de la darrera fornada i un actor de la nova generació... la nòmina del 2015 queda molt lluny de reconèixer trajectòries venerables i aposta per gent rabiosament del moment. Dimarts de la setmana que ve el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, presidirà a Manresa juntament amb l'alcalde de la ciutat, Valentí Junyent, l'acte de lliurament.

El jurat, format per personalitats rellevants de la societat civil i per membres de l'equip de Regió7, ha decidit que els premiats seran els següents:

Els premiats

El premi Ambaixador és per al grup Gossos. El quintet manresà, dels pocs resistents de la fornada de grups de pop i rock que va irrompre en el panorama català durant la segona meitat dels 80 i la primera dels 90, celebra enguany els 22 anys d'existència amb la realització d'una gira arreu del país que presenta la proximitat amb el públic com a principal novetat i atractiu. És un dels segells culturals de la Catalunya Central amb més projecció arreu de Catalunya.

El premi Empresa ha estat atorgat a les escoles d'idiomes Kids & Us. L'empresa creada a Manresa té, en règim de franquícia, més de 200 centres oberts a una desena de països d'arreu del món, on estudien més de 65.000 alumnes.

El premi Actius Socials ha estat atorgat a la Fundació Universitària del Bages, FUB, en el 25 aniversari de l'inici real d'activitat coincidint amb la posada en funcionament de l'Escola Universitària d'Infermeria. Recentment ha iniciat la seva singladura com a ens federat amb la UVic amb la creació de la Universitat Central de Catalunya, que la consolida i li dóna una nova dimensió.

El premi Esports ha distingit el Club Atlètic Manresa, que si ja el mereix per tanta història, ara encara més perquè l'equip femení de l'entitat va aconseguir l'èxit més important de la seva història en ascendir a la Divisió d'Honor espanyola, amb les millors formacions de tot l'estat.

El premi Comunicació és per a Miki Esparbé, actor manresà, fill de l'artista plàstic del mateix nom i un dels rostres més coneguts de l'escena catalana tot i la seva joventut. Després d'assolir notorietat al magazín Divendres de TV3, ha participat en sèries televisives com Pop ràpid, El crac i Cites, està en cartellera al cinema amb la comèdia Perdiendo el norte, té pendent d'estrena Barcelona, nit d'hivern, fa teatre (El rei borni) i dirigeix curtmetratges.

El premi Comunicació té tanmateix enguany una menció especial que s'ha decidit atorgar a la Delegació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ja que amb la seva creació culmina una aspiració de la professió a les nostres comarques i col·labora a donar contingut institucional a la realitat de la Catalunya Central. El jurat ha preferit distingir la Delegació amb una menció i no amb un premi oficial per evitar l'endogàmia de periodistes guardonant altres periodistes.

Finalment, el premi Cultura ha estat atorgat a la iniciativa Konvent. Instal·lat a l'antic convent de la colònia tèxtil de Cal Rosal, el col·lectiu berguedà s'ha erigit com un pol cultural alternatiu i trencador. En les seves instal·lacions cedides per les monges s'organitzen principalment actuacions musicals, exposicions i performances, amb artistes residents que hi poden desenvolupar la seva activitat, tota una llavor artística comarcal.

La mecànica dels premis mecànics es va iniciar fa unes setmanes amb una invitació a entitats de tota la Catalunya Central a presentar els seus candidats, que s'afegeixen a una relació de possibles guardonats elaborada per la redacció del diari. Els noms aportats per les entitats i per la redacció van ser posats en consideració del jurat, que podia afegir-hi els seus propis candidats abans de prendre una decisió.

Pel que fa als premis Estrella i Estrellat, ja coneguts, aquest any han tingut uns guanyadors més clars que en cap de les edicions recents. Com ja ha informat aquest diari, el guardó positiu ha estat per als batlles del Moianès amb més de tres-cents vots i una diferència aclaparadora, mentre que l'Institut Català de la Salut, depenent de la Generalitat. s'endú la distinció negativa amb molta diferència també sobre el segon classificat.