Aquest dilluns ha començat a la comarca del Berguedà el rodatge de la pel·lícula 'Pàtria', dirigida per Joan Frank Charansonnet i basada en la llegenda d'Otger Cataló i els seus nou barons de la fama.

El film recupera una història poc coneguda de la mitologia tradicional catalana que atribueix la creació del nom de Catalunya a un cavaller d'origen got, Otger Cataló, barrejant realitat i ficció per moure's narrativament a cavall entre el segle XV (data real del primer referent escrit sobre Otger Cataló) i el segle VIII (data de la llegenda).

Escrita a quatre mans pel mateix director i el poeta Pau Gener Galín, 'Pàtria' suposa un canvi de registre per a Charansonnet, que fins ara havia signat dos produccions d'autor de caire més intimista i d'un marcat to social, 'ÀnimA' (2014) i 'Doctrina' (2016).

El seu nou film compta amb un llarg repartiment encapçalat per primeres figures del panorama audiovisual català com Boris Ruiz (Climent de Vallcebre), Miquel Sitjar (Otger Cataló), Miquel Gelabert (Abat Ponç), Àngels Bassas (Germana Dolors), Joan Massotkleiner (Serafí), Ali El Aziz (Abderraman), Martí Peraferrer Vayreda i el propi Joan Frank Charansonnet, que en la seva faceta d'actor interpreta el cavaller Bernat Roger d'Erill, així com prop d'una trentena d'actors graduats al Laboratori d'Actors de Cinema Charansonnet, més de tres cents extres i una trentena d'especialistes en armes i equitació bèl·lica.

Pàtria és una coproducció de les companyies cinematogràfiques Dejavu Films i Capaneida Films, amb un pressupost aproximat de 250.000 euros. Compta amb aportacions d'empreses, d'entitats i el suport logístic dels ajuntaments col·laboradors. La utilització, per primera vegada al nostre país, d'una de les càmeres digitals professionals més destacades del moment, la 4K URSA, que permet filmar moviments lents amb molt bona qualitat.

La direcció de fotografia serà a càrrec del prestigiós director de foto Joan Babiloni i el rodatge tindrà lloc durant quatre setmanes en escenaris naturals de la Catalunya Central i l'Empordà.

Pla de rodatge

El rodatge de la pel·lícula es desenvouparà entre els dies 14 i 17 de febrer a Santa Maria de Serrateix, Viver i Serrateix. Del 18 al 22 l'equip es desplaçarà a la masia Pujol a la Vall d'Ora solsonina. Entre el 26 i el 29 de febrer el rodatge tornarà al Berguedà, en aquest cas a Guardiola de Berguedà, i del 4 al 7 de març acabarà el seu pas per la Catalunya central fent estada al castell de Balsareny. La última localització serà al castell de Requesens de la Jonquera entre el 9 i el 14 de març