La Marvel ha envaït (i saturat) les nostres pantalles en els últims anys amb una infinitat de produccions de superherois, on el marge de sorpresa és cada vegada més petit. Una alenada d'aire fresc va arribar fa tres anys amb Guardianes de la galaxia, una aposta relativament valenta del mític segell que deixava de banda els superherois i recuperava un còmic força desconegut fins i tot per als amants de la novel·la gràfica. Aquest Marvel diferent fou beneït pel públic i com era de preveure ara arriba a les nostres sales la seva preceptiva continuació.

Els cinc rebels galàctics viatgen fins al planeta Sovereign, amenaçat per un monstre. La segona part aplega essencialment els mateixos ingredients (i qualitats) del títol original, una modesta, desimbolta i extravagant mescla de ciència-ficció declaradament popular (s'emmiratlla en el filó obert pel mític Star Wars), autoparòdia cinèfila i exercici decididament nostàlgic.

El nou Guardianes de la galaxia s'apunta a un dels fenòmens dominants en el darrer Hollywood (la reivindicació festiva dels cinema popular rodat en els vuitanta) i assegura amb la seva trempera visual i el seu saludable desvergonyiment un divertiment més que aplicat, una mostra exemplar de cinema crispetaire.

El seu director, James Gunn, es va formar a la Troma (una de les icones del cinema més esbojarrat) i la seva realització esdevé, amb una concepció brillant de l'espectacle fantàstic, molt més que competent. Una nissaga condemnada a ser una de les poques franquícies vertaderament estimables del panorama actual.

Estats Units, 2017. Acció, ciència-ficció. 136 min. Direcció i guió: James Gunn. Intèrprets: Chris Pratt (Peter Quill / Star-Lord), Zoe Saldana (Gamora), Dave Bautista (Drax), Micahel Rooker (Yondu), Karen Gillan (Nebula), Kurt Russell (Ego) i Sylvester Stallone (Stakar Ogord). Pantalles: Bages Centre (Manresa), Ateneu (Igualada) i Multicines (Abrera).