La idea de convertir els carrers i les places en un escenari on veure dansa va atraure ahir un públic nombrós als diferents espectacles del primer Festival de Dansa a Manresa, Batecs. La tendresa dels ballarins va despertar la mirada innocent del públic. Al llarg del dia, els núvols amenaçaven pluja, però la jornada va acabar sense que cap gota que impedís l'art al carrer.

El certamen, que s'allargarà fins avui, vol donar rellevància a una de les arts amb menys presència a la ciutat. De fet, la Plataforma per la Dansa de la Catalu-nya Central és la impulsora del projecte i té la voluntat de donar-li continuïtat en una propera edició.

A causa del temps, els actes d'aquest matí i migdia del festival de dansa Batecs es duran a terme al teatre dels Carlins Manresa, llevat del workshop que es farà a la Crica com estava previst.

Acostar la dansa a un públic divers és un dels objectius del festival. Una forma d'aconseguir-ho és fer de l'espai urbà un indret on l'art es mogui i faci aturar el pas dels vianants. De fet, l'espectacle titulat El somriure del nàufrag de Claire Ducreux, representat a la plaça Sant Domènec, va connectar amb el públic d'una forma extraordinària.

A través d'un paraigua i una jaqueta vella, la ballarina feia somriure el públic. «Aquest espectacle és capaç de barrejar tendresa i fortalesa, és pura poesia», va comentar una de les assistents, Montse Ribera. Segons Laura Bataller, una de les impulsores del festival, els espectacles més senzills s'acosten al públic i tenen una força increïble.

El festival també té l'objectiu d'ajudar als joves ballarins del territori a fer-se un lloc en el món de la dansa. De fet, una dels espectacles d'ahir va consistir en una mostra de joves coreògrafs. «Tenim moltes escoles de dansa a Manresa i molts professionals, però no els aporfitem prou», sosté Bataller.

Un dels ballarins joves, Guillem Cabrera, el qual estudia a la Royal Ballet School de Londres va assenyalar que s'haurien de fer més espectacles de dansa a la ciutat. Tot i així, durant la jornada d'ahir, els joves ballarins van poder fer un taller amb el coreògraf Peter Mika, director de la companyia Cobosmika.