El compositor sallentí Carles Cases rebrà el Premi Bages de Cultura 2018 per una prolífica trajectòria musical amb una obra "que ja forma part del ric patrimoni artístic del nostre país". El reconeixement, anunciat avui a la tarda pels promotors del premi, Òmniun Bages-Moianès, es farà el proper 30 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre, en un acte al saló de sessions de l'Ajuntament de Manresa, en què també s'atorgaran els diversos guardons dels Lacetània, organitzat conjuntament amb l'Ajuntament de Manresa, el Centre d'Estudis del Bages, i Regió7, amb la col·laboració de la Família Esteve.

El guardó que rebrà Carles Cases és obra de l'artista Josep Barés. La glossa del premi Bages de Cultura anirà a càrrec del productor cultural Pep Garcia. En unes vitrines al vestíbul d'alcaldia es mostraran objectes personals del guardonat. El jurat també ha destacat "l'exhaustiva formació acadèmica, el talent extraordinari i el treball constant" del músic.

Nascut a Sallent el 1958, Cases es trasllada a Manresa amb la família als set anys. Els seus primers estudis musicals els cursa al Conservatori de Música de Manresa. Continua a Barcelona, al Conservatori Municipal Superior de Música, on acaba la seva formació de vuit cursos de piano i de violoncel. Completa els estudis d'harmonia i piano-jazz a la Music Academy de Hastad (Noruega), i orquestració i composició a l'nstituto Superior de Arte de L'Havana. Des de fa una quinzena d'anys Cases viu i treballa a Borredà. El seu vincle amb aquest poble berguedà comença de petit, quan hi passava els estius amb la família.

De formació clàssica i jazzística, ha dirigit i format part de diverses formacions de jazz, música de cambra, big band€ i ha compost per a importants cantants del nostre país. Ha dut a terme una destacada activitat docent com a professor d'harmonia, piano i violoncel. Les seves composicions han donat forma sobretot a bandes sonores d'infinitat de pel·lícules catalanes, però també espanyoles, europees i americanes. També ha compost música per a les seves orquestres, i ha estat el responsable de la direcció musical i els arranjaments del cantautor Lluís Llach en els seus moments musicalment més brillants.

Ha rebut diversos premis, el darrer dels quals al millor disc de música clàssica dins dels premis Enderrock 2015, pel CD "Araguaia", inspirat en la seva relació amb el bisbe Casaldàliga. El passat estiu, Cases s'estrenava com a intèrpret en solitari amb una sèrie de sis concerts al seu estudi de Borredà, a l'ermita de Sant Esteve de Comià. L'èxit de la iniciativa, on el compositor interpretava al piano músiques compostes per a bandes sonores, espirituals negres (el darrer espectacle de gran format que havia estrenat es dedicava precisament a aquests cants, L'esperit dels Obama), i un popurri de temes de Lluís Llach, es va haver de prorrogar en diverses ocasions.

Un documental de memòria històrica d'Isaac Rodríguez i Tànit Fernández s'endú el premi Regió7 de Comunicació.

El veredicte dels premis Lacetània, que ha augmentat lleugerament la participació amb una vintena de treballs presentats, també s'ha fet públic avui. Es lliuraran el mateix dia que Cases rebi el Premi Bages de Cultura.

Premi Antoni Esteve per a estudis en el camp de les ciències naturals, de la salut, socials o filologia, o també sobre patrimoni artístic, documental o tecnològic, emmarcats en la Catalunya central. Dotat amb 1.500 euros per la família Esteve. Convocat pel Centre d'Estudis del Bages i Òmnium Bages-Moianès. El jurat decideix atorgar el premi a l'obra "Els incendis forestals a la Catalunya Central 1861-1987 i els inicis de les ADF a Catalunya" , de Xavier Jovés Garcia, per la recopilació de material que s'ha fet a partir de l'hemeroteca; perquè tracta una temàtica actual i d'un important impacte social, perquè analitza els inicis d'unes organitzacions amb un destacat paper en la nostra societat com són les Agrupacions de Defensa Forestal i perquè obre possibilitats per a dur a terme futurs estudis d'anàlisi de les causes i conseqüències dels incendis forestals.

Premi Pare Ignasi Puig i Simon per a projectes de recerca sobre la Manresa ignasiana, sobre l'estada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa (1522-1523), sobre la ciutat que el va acollir o l'empremta que hi va deixar. Convocat i dotat per l'Ajuntament de Manresa amb 1.500 euros. Atorgat al projecte de treball: "Els manresans que van acollir Sant Ignasi a través dels protocols notarials (1485-1585), presentat per Josep Galobart i Soler. Segons el jurat, el treball no sols permet conèixer de primera mà l'estada de Sant Ignasi a Manresa si no que també permet conèixer la vida dels manresans durant aquella època, la qual es troba molt poc desenvolupada per la historiografia local.

Premi Regió7 de Comunicació per a iniciatives informatives en qualsevol mitjà de comunicació social: premsa escrita, ràdio, televisió, vídeo, CD Rom o Internet, sobre temes de les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà, el Solsonès, la Cerdanya, l'Alt Urgell i el Baix Llobregat Nord. Convocat i dotat pel diari Regió7 amb 200 euros. Atorgat al documental Borrallons de neu , obra d'Isaac Rodríguez i Tànit Fernández, emmarcada en el projecte Manresa-Mauthausen, promogut pels instituts Lluís de Peguera i Pius Font i Quer. El treball posa en context l'obra K.L.Reich, d'Amat Piniella, a través de les veus d'estudiants que en llegeixen fragments en localitzacions reals del camp d'extermini de Mauthausen. Amb una edició sòbria però acurada, el documental divulga el treball de l'autor manresà, esdevingut matèria primera d'una valuosa experiència pedagògica que els guardonats tradueixen al llenguatge audiovisual. El jurat ha valorat especialment la bona factura del treball, protagonitzat per estudiants d'institut, i l'aportació que fa a la cultura de la memòria històrica i la divulgació d'un dels episodis més dramàtics de la història europea.

Premi Revista Dovella Treball de Recerca per a Joves a estudis sobre qualsevol aspecte de la Catalunya central, fets per estudiants de Batxillerat i Cicles Formatius. Convocat i dotat amb 300 euros per als autors i subscripció per dos anys a la revista Dovella per al professor tutor pel Centre d'Estudis del Bages. El jurat decideix atorgar el premi al treball Avinyó, retalls de vides esquinçades (1936-1952), del qual és autora Irene Codina Altarriba, i professora tutora Assumpta Suñé Colell, de l'Institut Miquel Bosch i Jover d'Artés; per tractar-se d'un treball de memòria històrica ben elaborat, redactat amb aportacions creatives i que usa fons orals directes i documentals que solen romandre sense explotar.

Activitats a l'entorn dels premis

Les activitats a l'entorn dels premis començaran el dia 20 de novembre, amb un debat sobre la vigència de l'obra de Fabra, i inclouran també un recital poètic amb textos de Josep Junyent, una ruta Fabra a Barcelona i la presentació del primer volum de l'obra completa de l'escriptor Josep Tomàs Cabot, premi Bages de Cultura 2006.

Vigència de l'obra de Pompeu Fabra. Debat per recordar l'obra de Fabra, en els 150 anys del seu naixement, moderat per Joan Badia, amb la participació dels lingüistes Carles Riera i Pau Vidal. Dimarts, 20 de novembre, a les set del vespre a l'Espai Òmnium (Sobrerroca, 38. Manresa)

Recital poètic amb textos de Josep Junyent. Recital de poemes de Josep Junyent amb la participació de l'escriptor Lluís Calderer i l'actriu Aina Huguet. Divendres, 23 de novembre, a les set del vespre a l'Espai Òmnium (Sobrerroca, 38. Manresa)

Ruta Pompeu Fabra. Ruta matinal a peu per Barcelona, conduïda per David Paloma i Mònica Montserrat, a l'entorn dels episodis més rellevants de la vida i l'obra de Pompeu Fabra, amb parades en indrets relacionats amb la infància, els estudis i el lleure del Mestre, i també la seva relació amb L'Avenç, l'Ateneu, el Centre Excursionista de Catalunya i l'Institut d'Estudis Catalans. El preu és de 15 euros (12 per als socis). Per a informació i inscripcions, cal adreçar-se a la secretaria de la seu territorial o bé a bages@omnium.cat, fins al 19 de novembre (places limitades). Diumenge, 25 de novembre, a dos quarts de deu del matí amb sortida del davant de l'institut Lluís de Peguera

Presentació de l'obra completa de Josep Tomàs Cabot. Presentació del primer volum de l'obra narrativa catalana completa de Josep Tomàs Cabot, que inclou les novel·les: Bona nit, senyor hoste!, L'inesperat arcàngel del matí i Escamot d'afusellament, amb la participació de l'autor i de Llorenç Capdevila, escriptor, i Marc Torra, arxiver. Dijous, 29 de novembre, a les set del vespre, a l'Espai Òmnium (Sobrerroca, 38. Manresa)

Lliurament del Premi Bages de Cultura i dels premis Lacetània 2018. Acte de lliurament del Premi Bages de Cultura 2018 i els premis Lacetània d'enguany: Antoni Esteve, Ignasi Puig i Simon, Regió7 de Comunicació i Revista Dovella-Treballs de Recerca per a Joves. Divendres, 30 de novembre, a dos quarts de vuit del vespre al Saló de Sessions de l'Ajuntament de Manresa