El reporter expert en Àfrica Xavier Aldekoa explica en ocasions que els periodistes no han d'utilitzar els mitjans de comunicació per donar a conèixer les misèries de la professió, sinó que el focus s'ha de posar en les persones de les històries clau per entendre una realitat concreta. Ahir, però, tocava parlar de reporterisme perquè un dels eixos de les activitats promogudes pel Konvent de Cal Rosal, amb el suport de l'Ajuntament d'Avià, era el d'exercir el periodisme a països en situacions dures. Precisament ahir Aldekoa va protagonitzar, juntament amb Samuel Aranda, una xerrada al Konvent just després de la ruta comentada a Avià.

Els dos periodistes van voler defugir de la rapidesa en què circula la informació avui dia i van parlar de la necessitat d'elaborar la informació sense la pressió del temps per explicar amb precisió la situació d'un país a través del seus personatges. «Cal temps perquè la gent t'agafi confiança i et comenci a explicar la seva vida», destacava Aldekoa, tot il·lustrant amb anècdotes com li ha calgut fins i tot dies perquè alguns protagonistes dels seus reportatges, que habitualment tenen un accent molt humà, li acabin confessant els seus problemes i com perceben el que els envolta.

Aranda va explicar, d'altra banda, la decepció per com tracten els mitjans de comunicació molts conflictes. «Quan esclata una guerra hi van centenars de periodistes, però posteriorment, quan s'acaba i els periodistes marxen, hi ha històries importants que s'han de prestar atenció perquè serviran per entendre els conflictes que hi haurà en aquell indret d'aquí a deu anys», emfatitzava el fotoperiodista.

El reconegut reporter gràfic també va posar en evidència la bona sintonia que té amb els responsables del New York Times, que respecten la seva feina, i com hi va haver importants cercles polítics de l'Estat espanyol que van pressionar el diari nord-americà per un treball gràfic que va signar per il·lustrar les conseqüències de la crisi econòmica a l'Estat. «Van arribar a dir que el New York Times no mostrava la realitat», va explicar. Aldekoa també va indicar que en moltes ocasions des de països occidentals es fan judicis de valors a la lleugera respecte de realitats d'Àfrica.