Alfred Dreyfus, un oficial jueu de l'exèrcit francès, fou condemnat injustament el 1894 per un delicte d'alta traïció. Émile Zola, el gran novel·lista, va escriure el 1898 al diari L'Aurore el mític manifest ( Jo acuso) que denunciava les clavegueres del poder i el seu paper fonamental en la sentència d'un home innocent. L'anomenat cas Dreyfus sacsejà profundament els fonaments de la República Francesa i suposà, entre altres coses, el naixement del concepte de l'intel·lectual: l'home de cultura que es compromet públicament amb una causa justa.

Aquest episodi històric, d'una gran trascendència, ha estat plasmat en el nou llargmetratge de l'incombustible Roman Polanski. El oficial y el espía es concentra substancialment en la investigació d'un oficial íntegre, Georges Picquart, disposat a tot per tal que s'imposi la veritat. El mateix director va embolicar la troca quan va establir un paral·lelisme entre el calvari sofert per Dreyfus i l'afer legal, suficientment difós, que encara arrossega. Una lectura més que qüestionable que pot distorsionar el sentit real d'un thriller polític que descabdella una trama amb un potencial extraordinari.

El film adopta una estructura i un to declaradament clàssics. La narració és fluida i vigorosa, però la fredor més decorativa i epidèrmica s'apodera progressivamentd'un relat que s'oblida essencialment de la psicologia dels protagonistes (més símbols que persones de carn i ossos) i, a més, pren la decisió errònia de convertir en personatges secundaris a figures cabdals com Dreyfus i Zola.

El balanç és decebedor. Hem d'exigir molt més a un cineasta de la talla de Polanski, amb una trajectòria farcida de títols excelsos. Una llàstima perquè amb El oficial y el espía el passat ens interpel·la i ens recorda oportunament que les misèries morals del poder segueixen colpejant-nos.

El oficial y el espía França, 2019. Drama històric, 126 minuts. Direcció: Roman Polanski. Guió: Roman Polanski, basat en la novel·la de Robert Harris. Intèrprets: Jean Dujardin (Georges Picquart), Louis Garrel (capità Alfred Dreyfus), Emmanuelle Seigner (Pauline Monnier), Grégory Gadebois (Henry), Hervé Pierre (general Gonse), Wladimir Yordanoff (general Mercier), Didier Sandre (general Boisdeffre) i Melvil Poupaud (Maitre Labori). Pantalles: Bages Centre (Manresa).