L'actor i cineasta Viggo Mortensen rebrà un dels Premis Donostia durant la 68a edició del Festival de Sant Sebastià en reconeixement a la seva trajectòria. L'actor ha participat en una cinquantena de pel·lícules els últims 35 anys, on ha "estampat el seu segell de qualitat sense importar el gènere cinematogràfic", ha destacat aquest dilluns el certamen. Mortensen ha optat a un Premi Oscar en tres ocasions, per 'Promesas del Este' (2007), 'Captain Fantastic' (2016) i 'Green Book' (2018). El seu debut com a director, 'Falling', tindrà la seva estrena europea a Sant Sebastià, després de clausurar el Festival de Sundance i formar part de les cintes seleccionades pel Festival de Canes.

'Falling' està protagonitzada pel veterà actor Lance Henriksen i pel mateix Mortensen, que firma també el guió. La pel·lícula retrata els dos mons diferents d'un pare i un fill que xoquen i que resulten en un drama familiar que s'estrenarà a l'Estat el 2 d'octubre.

Carrera cinematogràfica

L'actor, de pare danès i mare estatunidenca, va néixer a Nova York l'any 1958. Part de la seva infància la va passar a l'Argentina. El seu primer paper al cinema va ser amb Harrison Ford el 1985 a 'Único testigo', de Peter Weir.

Mortensen ha participat en pel·lícules de cineastes com David Cronenberg, Peter Weir, Jane Campion, Peter Jackson, Gus Van Sant, Brian de Palma, Agustín Díaz Yanes, Ana Piterbarg, Lisandro Alonso, David Oelhoffen, Peter Farrelly o Matt Ross. Va guanyar una fama notable amb el seu paper d'Àragorn a 'El senyor dels anells'.