Ja ho explicava a aquest diari Dani Castellano, director de la Casa de la Música de Manresa: «La recuperació de la música en directe passa pels concerts a l'aire lliure». I partint d'aquesta premissa, i amb la complicitat del consistori manresà, la capital del Bages viurà un juliol musicalment atípic, amb un nou festival nascut en temps de pandèmia però que, si funciona, podria incorporar-se a la programació cultural de l'estiu de la ciutat. El Vibra Festival se celebrarà del 10 de juliol a l'1 d'agost, a l'aparcament exterior de darrere del Palau Firal.

Amb capacitat màxima per a 800 persones, el certamen ha programat set concerts amb alguns dels noms més potents del panorama musical català. De la darrera fornada, com Miki Núñez, a veterans de l'escena, com Els Pets o Sopa de Cabra. Les entrades es posaran a la venda divendres.

Dani Castellano i la regidora de Cultura, Anna Crespo, van presentar ahir el festival en un pati del Casino que també s'havia valorat com a escenari però que, amb el protocol de distanciament social, no era factible: l'ocupació màxima sumava només 127 persones. El Vibra Festival neix per «contribuir a la no-aturada cultural i amb totes les garanties de seguretat» vetllades per «Protecció Civil» i amb la intenció d'impulsar Manresa «com a capital musical», explicava Crespo.

La proposta sorgeix de la Casa de la Música en temps encara de confinament i música online però, com subratllava el seu director, «amb l'objectiu irrenunciable de tornar als directes quan fos possible». I, si res no canvia fins al 10 de juliol, ara torna a ser possible. El Vibra Festival s'emmiralla, remarcava Castellano, en propostes barcelonines com un Cruïlla. És a dir, a banda d'un cartell llaminer que pugui cridar l'atenció de tot tipus de públic, la recerca d'un espai gran exterior (l'aparcament del Palau Firal té 6.800 metres quadrats) i garanties d'accessos (entrades i sortides) sense aglomeracions.

Seran concerts en format teatre: espectadors asseguts i cadires assignades per numeració. Les entrades es podran comprar per unitats familiars o grups de proximitat amb un màxim de 10: «La música en directe és una experiència comunitària i social i les mesures permeten que si vas al concert amb la teva parella, fills o amics no hagis d'estar separat d'ells a dos metres, sí, amb la resta d'assistents». La mascareta serà obligatòria per entrar, sortir i moure's pel recinte.

El Vibra Festival vol ajudar, també, que «la gent perdi la por a tornar a anar a concerts. És una manera d'invertir en el sector -els artistes també s'han hagut d'estrènyer el cinturó- i a mantenir la roda», subratllava Castellano. És per això que la «seguretat» és bàsica per recuperar la «confiança».

L'agenda del Vibra

  • Divendres, 10/07. 20.00H. Miki Núñez + Sara Roy (artista convidada)
  • Dissabte, 11/07. 20.00H. Manel + Artista Convidat
  • Divendres, 17/07. 20.30H. Orquestra Di-Versiones.
  • Dissabte, 18/07. 20.00H. Doctor Prats.
  • Divendres, 24/07. 20.30H. Els Pets.
  • Dissabte, 25/07. 20.00H. Roba Estesa
  • Dissabte, 01/08. 20.30H. Sopa de Cabra.

Miki Núñez serà l'encarregat d'arrancar amb aquest particular cicle de concerts, el proper 10 de juliol. Qui fos finalista d'OT 2018 i representant a Eurovisión a 2019, ens presentarà les cançons del seu debut, 'Amuza', encara que tampoc faltaran temes com el seu èxit, "Escriurem". Acompanyant a l'artista terrassenc, estarà la manresa Sara Roy, una de les grans revelacions dels darrers mesos.

L'11 de juliol serán Manel els que posaran del revés el pati del Palau Firal amb el seu darrer treball 'Per la Bona Gent', que va veure la llum el passat mes d'octubre de 2019 i que arriba una dècada després del seu gran debut i que suposa un pas al front en lo que respecta a l'evolució de la banda que va revolucionar l'escena del pop en català.

El Vibra continuarà el divendres 17 de juliol amb una de les actuacions més divertides i festives que podríem viure: la de l'Orquestra Di-Versiones, i és que qualsevol cançó adquireix una nova dimensió amb ells. Cap de setmana que tindrà el seu fermall d'or el dissabte 18 de juliol amb Doctor Prats, que arriben disposats a presentar el seu darrer disc 'Venim de lluny': un disc especial en el qual tiren la vista enrere, valorant tot lo viscut.

Per tancar en gran el mes de juliol, tindrem un nou assalt. D'una banda, el divendres 24 de juliol serán els mítics Els Pets qui arrenquen amb un cap de setmana d'infart: teníen una cita pendent a Manresa, ja que el passat mes de maig haurien haver començar la seva gira '20/20' a la Sala Stroika. Però al fin, podríem gaudir de l'espectacle d'una de les bandes més emblemàtiques de Catalunya. D'altra banda, el dissabte 25 de juliol, tindrem a Roba Estesa: amb la seva fusió d'estils, que van des de la música urbana fins la instrumentació ii melodies folk, el octet repassarà els temes del seu últim EP, 'Dolors'.

Un cicle de lo més especial que finalitzarà el dissabte 1 d'agost amb Sopa de Cabra, un dels grans referents del rock en català, que presentaran a tot el Palau Firal amb el seu darrer àlbum, 'La Gran Onada'.