La caza esdevingué curiosament una pel·lícula controvertida abans d'arribar a la pantalla gran. Les massacres d' El Paso i Dayton, l'agost del 2019, i una campanya dels sectors més ultraconservadors dels Estats Units (el mateix Trump es manifestà contra el film) determinaren que s'ajornés l'estrena, prevista per al setembre. Molts mesos més tard -i amb el sector cinematogràfic encara sacsejat per la pandèmia-aquesta polèmica cinta ja es pot veure en els nostres cinemes.

Estan justificades les irades reaccions dels mitjans més retrògrads? Estem davant d'una proposta vertaderament àcida i revulsiva? El plantejament és certament inquietant: dotze estranys es desperten en un bosc sense saber com hi han arribat; descobriran que són les preses d'un joc macabre i letal, ordit pels integrants d'una elit social privilegiada. La premissa no és original i evoca inevitablement el clàssic El malvado Zaroff (Pichel i Schoedsack, 1932), que ha inspirat una llarga i cridanera filmografia ( Perseguido, Battle Royale, The Purge, ?).

El film vol fusionar amb desigual sort el thriller salvatge (i immoral) i la sàtira social. Zobel (autor de l'enginyosa i pertorbadora Compliance, Sitges 2012) ens enganxa amb una narrativa enèrgica, ajustada (un metratge de 90 minuts) i farcida de sorpreses. No obstant això, el guió presenta més forats que un formatge gruyère: la descripció de la protagonista (una esplèndida Betty Gilpin) és més que esquemàtica, i la seva singular anàlisi política sobre la lluita de classes, suposadament incorrecta, es revela epidèrmica i forçada. No us avorrireu amb aquest suspens lleugerament malsà, però restareu decebudes si cerqueu una paràbola convincent amb unes intencions crítiques.

LA CAZA Estats Units, 2020. Suspens. 91 min. Direcció: Craig Zobel. Guió: Damon Lindelof i Nick Cuse. Intèrprets: Betty Gilpin (Crystal), Hilary Swank (Athena), Wayne Duvall (Don/Gary), Glenn Howerton (Richard), Ike Barinholtz (Staten Island/Handlebar), Amy Madigan (Ma), Reed Birney (Pop/Julius) i Steve Coulter (el doctor). Pantalles: Bages Centre (Manresa) i Yelmo (Abrera).