Encara que mirant al cel, el públic ha sortit de casa. Com a mostra, el concert que Abeniara ha fet a Sant Domènec, que ha omplert la plaça, i l'esperada cercavila de bestiari del vespre que ha començat amb molta animació i molta potència i, a l'inici, sota una lleu pluja que no ha espantat el públic. Les sis bèsties -Víbria Trempada, de Badalona Bèsties de Foc; Folqui de Foc, del Folcat Diabòlic de l’Hospitalet de Llobregat; Helena Muarena o Sirena Diabòlica de la Colla de Diables Tronats de Mar de Vilanova i la Geltrú; Abraxas, dels Deixebles del Dimoni de la Pedra Llarga de Palau-Solità i Plegamans,  Boc de Can Vernet, dels Diables de Sant Cugat i l'amfitriona, Asmodeu, dels manresans Xàldiga Taller de Festes, han fet cadascuna una primera tirada de foc, acompanyades dels seus tabalers, a la plaça de Sant Ignasi, just abans de començar la rua: del Museu Comarcal fins a la plaça de Crist Rei on ja ha arribat amb molta expectació.

Arribada de les colles a Crist Rei Toni Mata i Riu

Després d'un divendres resistint una episòdica pluja... que ha tornat al llarg de la tarda, i que ha deixat pendent del temps els espectacles que avui tenen protagonisme al carrer, de moment, tot es manté amb petits canvis d'ubicació: novament, com divendres, l'Hostal Càntut, avui amb Betzuca, s'ha tornat a celebrar a l'interior del restaurant Glaç i l'espectacle de les 7 amb Adrian Vega (Los lunares del puma) s'ha traslladat del pati de l'Anònima a l'interior i ha deixat públic a fora.

Adrián Vega a l'interior de l'Anònima. El canvi, del pati a dins, ha deixat gent a fora Maria Oliva

Entre els canvis per la pluja, el darrer passi a la plaça Major de l'espectacle El Pou de la Gallina, amb la Cia Voël i els Tirallongues, ha queda posposat una hora, per també s'ha pogut fer. Amb vint minuts de retard i força públic, ha començat Dendu, l'espectacle de Harrobi Dantza Bertikala Konpainia i Oreka TX, (dansa vertical a la façana del Conservatori de Música), que avui s'haurà pogut veure en petit format i que demà, en gran format, serà el muntatge de cloenda de la 25a edició de la Mediterrània.

Harrobi Danza a la façana del Conservatori de Música Maria Oliva

La Llançadora, Xarxa de Dansa d'Arrel de la Catalunya Central, un projecte compartit pels esbarts de Gironella, Navàs i Sallent, ha estrenat aquest vespre La Fàbrica Nova com a escenari de la Fira Mediterrània amb la proposta Fiblades, que ha omplert l'espai amb 250 persones.

Fiblades a la Fàbrica Nova ha omplert l'espai Maria Oliva

Primer esclat

El primer esclat de carrer de la Fira Mediterrània en el dia gran per al públic, avui dissabte, l'han protagonitzat el bestiari popular. Si treus les bèsties a passejar passa el que ha de passar: que la gent es convoca i tornar a gaudir de la cultura popular al carrer. Com avui al migdia. La Plaça de la Fira (Sant Domènec) s'ha omplert a l'espera de l'inici de la cercavila que ha reunit cinc bèsties comandades per l'amfitriona Asmodeu, dels manresans Xàldiga Taller de Festes. Abans, el primer espectacle a l'exterior de la fira també ha fet el primer ple al pati del Kursaal, on La Companyia MINIMíssimaA amb Lali Mateu i Roger Cusidó han arrencat la també primera ovació del dia. I una gran descoberta: Mos Maiorum, a la Sala Gran del Kursaal. El col·lectiu ha signat una obra fascinant, un Alcarràs escènic i anoienc. Just una hora abans, però a la Sala Petita del Kursaal, el públic acabava dempeus aplaudint la proposta de dansa (arrel, urbana i contemporània) Flor de maig, de Xavier Gumà (és ell qui porta el capgròs del cartell de la fira) i Verònica Hernández.

Cercavila del migdia

Amb la potent percussió dels Tabalers de Xàldiga, que obrien la comitiva -i que fan moure les cames, encara que no vulguis-, el carrer del Born ha vist passar -i fotografiar i gravar- la Víbria Trempada, de Badalona Bèsties de Foc; el Folqui de Foc, del Folcat Diabòlic de l’Hospitalet de Llobregat; l'Helena Muarena o Sirena Diabòlica de la Colla de Diables Tronats de Mar de Vilanova i la Geltrú i, tancant la festiva processó, Abraxas, dels Deixebles del Dimoni de la Pedra Llarga de Palau-Solità i Plegamans. Tots, amb els seus tabalers; tots amb el seu energètic repertori.

Una trobada de bestiari popular que ha fet les delícies dels més petits (amb alguns crits de por) durant el seu pas per la Plana de l'Om -on han ballat i han saludat- per seguir carrer Sant Miquel amunt, plaça Major, Baixada dels Drets, carrer de Santa Llúcia (amb la desaprofitada plaça de la Immaculada) i fins arribar al Claustre del Museu Comarcal, on han quedat exposades. Les bèsties, al matí, han estat tranquil·les.

Ovació per als joves músics del Conservatori

Però la festa no acabava amb la cercavila. Amb aplaudiments en l'arribada de les bèsties, el públic que ja omplia el Claustre del Museu esperava el colofó de la festa matinal: la interpretació de les Músiques del Correfoc de Manresa a càrrec d'una norantena de joves alumnes del Conservatori que formen les Orquestres juvenil i simfònica i la Banda simfònica, amb la direcció de Jordi Coll.

El músic dinamitzador cultural alturgellenc Ivan Caro  ha exercit de mestre de cerimònies d'una matinal tardana que ha fet un recorregut per un dels patrimonis musicals més arrelats a ciutat tot i ser composicions contemporànies, com va recalcar Caro, que signa Lluís Toran exceptuant "La Nova Criatura (la Tremenda"), de Lluís Sarró. Una proposta que les formacions del Conservatori manresà van estrenar el juny passat a la Plaça de la Música i que han continuat preparant per a la Fira Mediterrània. Música popular "en versió simfònica", com apuntava Lluís Coll, que s'ha interpretat amb el ball de la Víbria i de la Gàrgola, que ha pujat de graó amb La Marxa del Correfoc i que ha tingut el clímax final en Vacances -l'himne no oficial de la ciutat-, interpretat una segona vegada amb el públic envaint el claustre per ballar-la. Amb mocadors i jaquetes per damunt del cap i aplaudiments i bravos per als joves músics. Si aquesta era l'edició de cantar i de ballar, de tornar al carrer com desitjava Jordi Fosas, el director artístic de la fira, avui al migdia així ha estat.