Inèdita i històrica. Gairebé un miler d’anys després que la comunitat benedictina s’emplacés a Montserrat, i després de set-cents anys de la creació de l’Escolania, catorze noies tenen el seu nom al llibre oficial de vesticions del monestir. Formen part del primer cor mixt de la història de l’Escolania (14 noies i 15 nois, 7 dels quals de la Catalunya Central), que avui debutava. La cerimònia, celebrada a la Basílica de Santa Maria, i sota l’atenta i expectant mirada d’un gran nombre de visitants -i mitjans- que van omplir el temple, la va presidir el Pare Abat, Manel Guasch, el prefecte de l’Escolania, P. Efrem de Montellà i el sots-prefecte, G. Frederic de Fosalba.

Per als 29 integrants del nou cor jove d’escolans, l’Schola Cantorum, la històrica jornada de vestició ha anat acompanyada de nervis, assajos d’última hora i atenció mediàtica. La Sala de la Façana, on el director del cor, Pau Jorquera, acabava de perfeccionar matisos vocals, era un formigueig constant de periodistes que presenciaven, abans que es vestissin amb la tradicional saia, els nous, i sobretot les noves, escolans i escolanes. Set d’ells, originaris de la Catalunya Central: Àngela Martín i Miquel Àngel Tarín, de Berga; Joan Boixadera de Montmajor; Gal·la Torra, de Santpedor; Josep Picanyol, de Sant Pere Sallavinera; i Ot Oset dels Hostalets de Pierola. A més d’ells, Jaume Rufín, de Manresa, i Joan Esteban, d’Igualada s’incorporaven al cor infantil.

65

Montserrat vesteix les primeres escolanes de la història

Un darrer repàs protocolari va donar pas a un petit oasi en el frenètic dia dels joves. Gairebé una hora per canviar-se i preparar-se per experimentar la benvinguda oficial a la comunitat benedictina de Montserrat. Al temple, no hi havia espai per a ningú més. Familiars, pelegrins i devots omplien els bancs de la nau central de la basílica d’estil gòtic i renaixentista. A un quart d’una, i amb l’acompanyament de la música de l’orgue, els i les 29 joves escolans i escolanes entraven a l’edifici i prenien posicions. Abans, però, els set nous membres del cor infantil, acompanyats dels seus pares, passaven a saludar el prefecte de l’Escolania.

Amb la saia negra ja posada i amb unes sabates impol·lutes, tots els integrants de l’Schola Cantorum afrontaven el moment més esperat. Les taules amb les roquetes es feien lloc sobre l’altar, i els somriures i cares de satisfacció es dibuixaven als primers bancs del temple. Amb comptagotes, els escolans i les escolanes pujaven a l’altar perquè el prefecte i el Pare Abat els vestissin amb la indumentària que els acompanyarà fins que facin 24 anys. Ara bé, a diferència de l'Escolania no hi viuran cada dia. Només hi conviuran un cop al mes, quan hi actuaran.

Parlen les primeres escolanes de Montserrat: "Soc de les moltes que als 9 anys ens van dir que no podíem venir"

Parlen les primeres escolanes de Montserrat: "Soc de les moltes que als 9 anys ens van dir que no podíem venir"

Una pregària acompanyada del cant Sota la vostra protecció els ha donat la benvinguda a un curs històric per la comunitat de l’Abadia de Montserrat. L’Abat Guasch, amb un curt discurs, va agrair «la resposta de totes les noies a formar part del nou cor», i també va valorar positivament que «molts dels nois que el conformen, ja havien estat escolans quan eren més petits».

La benvinguda ha acabat amb la interpretació de tres peces. El Magníficat del pare Manuel Guzmán, a càrrec del nou cor de cambra mixt; la Salve del migdia, que han cantat en solitari el cor infantil de nens de l’Escolania i el Virolai, cantat conjuntament pels dos cors, que ha suposat l’entrada de l’Schola Cantorum a la comunitat montserratina.

Pau Jorquera, director del nou cor montserratí Mireia Arso

Pau Jorquera, director: «El cor obre el cant litúrgic a les dones»

El director de l’Schola Cantorum -i sotdirector del cor infantil- s'ha mostrat satisfet amb «la feina feta durant aquest primer cap de setmana d’assajos». També ha destacat que «el cor obre el cant litúrgic a les dones», assenyalant que «aquest nou cor és una representació del cristianisme obert que sempre ha caracteritzat la comunitat de Montserrat».

Assaig del nou cor de cambra mixt de l'Escolania Mireia Arso

Últim assaig a la Sala de la Façana 

Els i les intèrprets han repassat el repertori un parell d’hores abans de la cerimònia que els reconeixeria com escolans i escolanes. Un assaig, però, amb la presència de multitud de mitjans que s’han interessat per aquest fet històric a l’Abadia de Montserrat.

Moment de la vestició de les primeres escolanes de la història de Montserrat Mireia Arso

Cerimònia de vestició del nou cor mixt

Els 29 joves, que des d'avui ja consten al llibre oficial de vesticions del Monestir de Montserrat, han esperat pacientment amb la saia posada (túnica negra), fins que el Pare Abat i el prefecte de l’Escolania els han posat la roqueta (peça blanca).

Els dos cors montserratins cantant "El Virolai" plegats Mireia Arso

Els dos cors de l’Escolania interpretant «El Virolai»

L’acte de vestició i inici de curs a l’Abadia de Montserrat s'ha tancat amb la interpretació conjunta del Virolai, l’himne dedicat a la patrona de la comunitat espiritual montserratina. El cant ha posat el punt final a la cerimònia de vestició dels 7 nous escolans del cor tradicional, i els 29 escolans i escolanes de l’Schola Cantorum.