David Verdaguer: «No he volgut imitar l’Eugenio, sinó buscar la seva essència»

«Saben aquell», de David Trueba, que va rodar escenes al Centre Hospitalari de Manresa, s’estrena l’1 de novembre

David Trueba, Carolina Yuste i David Verdaguer

David Trueba, Carolina Yuste i David Verdaguer / Quim Vives / Warner Bros

ACN /Redacció

El director David Trueba ha portat fins al Festival de Cinema de Sant Sebastià un avançament de la pel·lícula Saben aquell, el seu particular homenatge a Eugenio, que arribarà als cinemes l’1 de novembre.  El Centre Hospitalari de Manresa va ser l’escenari, a principi de maig, del rodatge del film de Trueba, que va reunir a l’equipament director i protagonistes. Com David Verdaguer, que dona vida al cèlebre l’humorista, i que ahir explicava que no ha volgut imitar l’Eugenio, sinó buscar «l’essència» del personatge, que ha entomat com un «repte i una responsabilitat». «No diria que ja em puc morir, però si passés, me n’aniré més tranquil després d’haver interpretat Eugenio», bromejava. L’actriu Carolina Yuste encarna la Conxita, la primera dona del còmic, que s’estrena en un paper en català i que ha après a tocar la guitarra.

La pel·lícula reivindica l’humorista català amb l’objectiu, també, que arribi a un públic jove que majoritàriament no el coneix. Així ho va explicar David Trueba, que ha intentat no fer un «biopic» sinó només donar «sentit narratiu als successos de la seva vida»: «Sempre penso que la narració està renyida amb la biografia completa de les persones. Busco només l’essència narrativa, aquells moments en què dona les claus sobre les vivències de les persones», ha detallat el cineasta.

El film se centra en la història d’amor amb la seva dona i transita fins que Eugenio es fa popular socialment. «És algú molt tímid i semblava no haver nascut per fer humor, tenia totes les paperetes per no esdevenir un còmic i, tot així, ho va ser», precisa. Alhora, assegura que la tristesa del personatge està arrelada en un succés «molt dramàtic». Per Verdaguer, admirador de l’humorista, el que feia l’Eugenio és «matemàtica» i «art» pur, a través de reeditar acudits de carrer.

El film compta amb l’aparició de directors com Felix Viscarret i Paco Plaza, que fan d’actors, i Monica Randall, la presentadora del programa ‘Cosas’, de TVE.