Els Tirallongues coronen el dia que la Mediterrània torna a ser multitudinària

El grup casteller de Manresa fa el seu primer 4d8 posterior a la pandèmia en una jornada amb els teatres, les places i els carrers plens de gent que gaudeix la fira

El grup de cantants i músics Os do fondo da barra han passejat interpretant temes populars gallecs

El grup de cantants i músics Os do fondo da barra han passejat interpretant temes populars gallecs / MIREIA ARSO

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

Era difícil transitar pel tram que va de la plaça Crist Rei al Born en una imatge en moviment que certificava el retorn de la Fira Mediterrània a la normalitat ciutadana interrompuda fa tres anys per la pandèmia. Tot i que l’any passat ja es va viure un gran esclat al carrer, la pluja hi va posar un punt d’ombra i preocupació: en canvi, la tarda d’aquest dissabte es va confirmar el que s’esperava, la multitud. I enmig de la joia, l’alegria incontenible dels Tirallongues, que han igualat amb un 4d8 el seu castell récord, en aquesta ocasió per primer cop des de la covid. Un dia rodó abans del diumenge de cloenda.

«El vem intentar fer per la festa major, però el vem haver de desmuntar», recordava Anna Montenegro, cap de colla dels Tirallongues. Les sensacions, aquest cop, eren diferents: «tothom en tenia moltes ganes i ho dúiem molt ben preparat». La colla manresana i els convidats Castellers de Terrassa han obert el foc a la plaça de Crist Rei amb sengles pilars de 4. Ja a la primera ronda, els amfitrions han assolit el repte: un 4d8 que figura encara com a sostre del grup i que s’ha assolit en més d’una ocasió. Però era inèdit des que va tornar l’activitat després de la pandèmia.

«Fins a final de temporada ens queden encara cinc o sis diades, entre les quals la nostra, a mitjan novembre. Allà tornarem a intentar el 4d8», ha afirmat Montenegro. En la segona ronda, en una plaça molt concorreguda, les dues colles han fet un 5d7, i en la tercera els locals han aixecat un 4d7 i els visitants un 3d7. Plegats, han alçat dos pilars de 5 abans de l’esclat final dels tres pilars simultanis que ha precedit als crits d’eufòria i la preceptiva ruixada amb cava.

28 funcions amb entrades exhaurides

Dins les sales i fora els carrers i les places, la Mediterrània ha esclatat avui en harmonia amb els qui passaven la tarda a les terrasses. No en va, 28 funcions de 15 espectacles havien penjat el cartell d’entrades exhaurides en l’últim recompte previ al balanç final, entre els quals una de les propostes estrella de la fira d’enguany, el concert de l’asturià Rodrigo Cuevas al Kursaal.

L’expectació que han despertat els gallecs Os do Fondo da Barra no es podia quantificar, però el tap que han format davant de Las Vegas en la primera parada de la itinerància de l’espectacle de cançons de taverna parlava per si sol, i això que a aquella hora de la tarda un cel net com una patena castigava els qui no es beneficiaven d’un recer ombrívol. «Interpretem peces amb la veu, com els mariners, d’altres amb acordió i també algunes de percussió de mà, totes elles recollides del cançoner popular», ha explicat el cap del grup de catorze músics, Quique Peón. Vestits d’un negre impecable des del barret a les sabates, han congregat nombrosos espectadors, alguns dels quals els han acompanyat ballant les melodies.

I és que el ball és una de les essències de la fira. Les propostes de dansa del pati del Kursaal han fet el ple cada dia, i una de les propostes que més han entusiasmat és Coreografías dun DeMente, de la companyia de Fran Sieira. A la plaça Sant Domènec, un nombrós grup d’espectadors ja ballava a primera hora de la tarda amb els mallorquins Sedaç, i la posterior actuació de la pirinenca Orquestrina Trama. I entrada la nit, es renovava l’interès per veure el Correllums protagonitzat per Xàldiga, l’espectacle de dansa Visitants a la plaça Major i els balls aeris de la Cia. Berta Baliu sobre la façana del Conservatori Municipal de Música de Manresa.