El Tocats de Lletra referma el seu compromís amb la llengua

En la trentena d’actes del festival manresà, que se celebrarà entre el 18 i el 30 d’octubre, hi destaca la participació de poetes del País Valencià i les Illes Balears. Per primer cop s’acosta la poesia a les escoles

Presentació del cicle Tocats de Lletra, ahir

Presentació del cicle Tocats de Lletra, ahir / MIREIA ARSO

Pepa Mañé Vall de Vilaramó

Pepa Mañé Vall de Vilaramó

El valencià Josep Piera, reconegut aquest any amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, conversarà amb la poeta i activista valenciana Àngels Gregori, una assídua del Tocats de Lletra, en la Nit Estellés. La poeta valenciana Teresa Pascual compartirà pensaments amb la filòsofa Fina Birulés en la nova proposta Estranyes parelles. El poeta valencià Josep Lluís Roig presentarà el seu darrer poemari, La fam tendra. El poeta i cantant valencià Pau Alabajos i el poeta i traductor mallorquí Pau Vadell no es deixaran Ni un mot enrere. La poeta i traductora berguedana Laia Malo, mallorquina d’adopció, i el poeta i actor valencià Ismael Sempere participaran en el recital de cloenda, titulat Dins el brogit escoltaràs la música. Malo també forma part, amb el mallorquí Jaume Reus, del duet Jansky, que actuarà en aquest mateix acte. I la poeta eivissenca Jèssica Ferrer Escandell, serà part de la Darrera fornada.

L’ampli llistat correspon als participants del País Valencià i les Illes Balears en la que ja serà la 17a edició del festival literari manresà Tocats de Lletra, que d’aquesta manera referma «el seu compromís amb la llengua i la cultura», va destacar ahir en la presentació de la programació Tània Infante Martínez, regidora de Cultura i Llengua. És la manera de «posar en valor» la producció literària «dels Països Catalans», així com es continua fent amb la del País Basc i Galícia, territoris amb llengües també minoritzades, a través del recital País Petit, en el qual aquest cop participaran Mari Luz Esteban i Claudio Rodríguez Fer.

Jordi Estrada, membre de la comissió organitzadora en representació d’Òmnium Bages-Moianès, va apuntar que «no descobrim res de nou si diem que ara mateix el País Valencià i les Illes pateixen una repressió cultural i lingüística que no s’havia vist des d’abans del final de la dictadura. Però també una repressió social, en drets i llibertats. En l’àmbit de la llengua, pot significar una estocada molt feridora, per dir-ho en l’argot de l’actual conseller de Cultura del govern valencià».

Estrada també va destacar la presència «cada any més considerable» de dones poetes en una programació amb una trentena d’actes que se celebraran del 18 al 30 d’octubre (tota la programació a www.tocatsdelletra.cat). «No per ser més políticament correctes, sinó perquè sortosament cada vegada hi ha més escriptores dones», va subratllar.

En el marc del lema d’enguany, Musicats, que fa referència a l’origen de la tradició literària, quan poesia i música anaven de la mà, els recitals del dissabte al migdia a la Plana de l’Om aniran a càrrec de les cantautores Meritxell Gené i Lídia Pujol. També destaca la producció pròpia Viure dempeus en la qual els manresans Xevi Serrano i Jordi Ribot combinaran veu, música i cançó per homenatjar el centenari Josep Vallverdú.

I si l’any passat s’estrenava la iniciativa de portar la poesia als instituts (que enguany continua), aquest cop s’ha fet una proposta específica per a les escoles, que el 23 d’octubre arribarà a la Renaixença i a l’Espill.

Per cert, que l’espectacle inaugural, amb David Carabén (Mishima), ja ha exhaurit les entrades.

Subscriu-te per seguir llegint