Nou disc

Així sona ‘Now and then’, l’última cançó dels Beatles

Lennon va gravar el tema al seu apartament de l’edifici Dakota de Nova York el 1979 amb l’únic acompanyament d’un piano

Els Beatles

Els Beatles / arxiu

Rafael Tapounet

‘Now and then’, la cançó que, segons tots els implicats, tanca definitivament el gloriós catàleg dels Beatles 61 anys i un mes després de la publicació del primer ‘single’ del grup, ‘Love me do’, ha vist per fi la llum.

Escrita i cantada per John Lennon el 1979, treballada i enriquida per Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr el 1995 i completada per McCartney i Starr l’any passat, ‘Now and then’ és l’última gravació de la qual es pot dir que ha comptat amb la participació dels quatre membres del quartet de Liverpool.

Em no quedar cap altra cinta similar als arxius d’Apple, l’empresa que gestiona el llegat de la banda, les morts de Lennon, el 1980, i Harrison, el 2001, fan impossible qualsevol altre projecte conjunt que no passi per recrear les seves aportacions del no-res mitjançant la intel·ligència artificial. Però això, clar, ja no serien els Beatles.

{"youtubeEmbed":[]}

‘Now and then’ es publica com un ‘single’ de doble cara a amb ‘Love me do’ al revers, una brillant manera de «tancar el cercle» d’una carrera que ha marcat com cap altra l’esdevenir de la música popular en l’últim segle. La portada del disc és obra de l’octogenari artista pop nord-americà Ed Ruscha. La cançó també formarà part de la nova versió ampliada dels llegendaris àlbums recopilatoris ‘1962-1966’ i ‘1967-1970’ (l’‘àlbum vermell’ i l’‘àlbum blau’) que es publicarà el divendres 10 de novembre.

«Et trobo a faltar»

Gravada originalment per Lennon al seu apartament de l’edifici Dakota de Nova York amb l’únic acompanyament d’un piano, ‘Now and then’ és una balada en la menor en la qual el músic expressa la seva angoixa davant l’allunyament d’un ésser estimat (una amant o un amic). La presència de la veu de McCartney als cors de la versió definitiva dona un nou i commovedor significat als versos «ara i llavors / et trobo a faltar / ara i llavors / vull que tornis amb mi».

El llançament de la cançó ha anat precedit d’un vídeo de 12 minuts dirigit per Oliver Murray en el qual es condensa la llarga i tortuosa història de ‘Now and then’, des que Lennon va compondre la peça el 1979 fins que la tecnologia d’intel·ligència artificial desenvolupada pel director Peter Jackson per a la sèrie documental ‘Get back’ va permetre l’any passat eliminar els greus problemes de so de la gravació original i completar-la amb noves pistes de veus, guitarra, baix, bateria i piano i uns arranjaments de corda escrits per Giles Martin, fill del llegendari productor dels Beatles George Martin.