Publicacions de l'Abadia de Montserrat i una vintena d'editorials catalanes més demanden Àgora per la crisi de distribució de llibres

Reclamen a l'empresa propietat d'Enciclopèdia Catalana 2,8 milions d'euros

La crisi va començar el setembre del 2022 després de la fusió de les distribuïdores Les Punxes i Àgora, que van passar a operar conjuntament com Entredos Logistics

Expliquen que en els magatzems d'Entredos encara hi ha 350.000 exemplars de llibres propietat de les editorials afectades

La llibreria Parcir el dia abans del passat Sant Jordi

La llibreria Parcir el dia abans del passat Sant Jordi / Oscar Bayona

ACN/Redacció

Un total de 23 editorials afectades per la crisi de distribució de llibres, entre elles Publicacions de l’Abadia de Montserrat (PAMSA), han decidit interposar una demanda judicial contra Àgora, propietat del Grup Enciclopèdia Catalana. La quantitat reclamada, 2,8 milions d’euros, que atribueixen als pagaments de les factures per les vendes del darrer quadrimestre de 2022, l’import dels llibres no retornats als seus propietaris i l’import de les comandes pendents de servir el desembre de 2022. Els editors demandants i la direcció de Xarxa de Llibres lamenten que l'empresa no hagi aportat "cap solució ni cap calendari d’actuació per resoldre els impagaments" i el retorn dels llibres que encara tenen a les seves instal·lacions. Per aquest motiu, no descarten noves actuacions judicials.

La crisi en la distribució de llibres, especialment els de llengua catalana, va començar el setembre de 2022. L'origen del cas partia de la fusió a l'agost de dos dels referents en la distribució a l'Estat, les Punxes i Àgora, que van passar a operar conjuntament sota el paraigües d'Entredos Logistics, una operació que va provocar retards i va impedir el repartiment de molts volums. 

 Algunes de les editorial perjudicades per aquesta operació empresarial, agrupades sota la comercialitzadora Xarxa de Llibres, van patir greus conseqüències, entre altres, una acusada caiguda de les vendes ocasionada per la deficient distribució dels seus llibres durant el darrer quadrimestre de 2022. La situació, que qualifiquen "d'insostenible", es va allargar durant mesos fins que les editorials afectades van optar per contractar els serveis d’un altre operador logístic, Elkar-ACL, tot i que això representava traslladar els seus estocs fora de Catalunya.

Segons han assegurat les editorials en un comunicat, la direcció d’Àgora es va comprometre a facilitar el trasllat dels estocs dels editors al nou distribuïdor, però afirmen que "va incomplir el calendari, cosa que va repercutir negativament en la campanya del Sant Jordi 2023 dels segells afectats". "Hores d’ara, en el magatzem d’Àgora-Entredós encara hi ha 350.000 exemplars de llibres propietat de les editorials afectades. A més a més, des del gener d’enguany, Àgora ha deixat de pagar als editors afectats les factures corresponents a les vendes de tardor i hivern del 2022", denuncien. 

El comunicat el signa Xarxa de Llibres; Cossetània Edicions, Lectio Ediciones i Quorum Llibres; Sidillà; Voliana; Profit i Amat edicions; Símbol Editors; Eumo; Bindi Books; Editorial Poncianes; Publicacions de l’Abadia de Montserrat; Barcino; Les Hores; Babulinka Books; Bromera, Tàndem edicions, Més Llibres, Animallibres, Algar; Angle, Capital Books i 9 Grup Editorial.