Mor als 89 anys Emília Llorens, una de les últimes trementinaires

Va contribuir a donar a conèixer aquest ofici ancestral que van exercir les dones de la vall de la Vansa i Tuixent (Alt Urgell)

La trementinaire Emília Llorens

La trementinaire Emília Llorens / Consell Comarcal de l'Alt Urgell

ACN

La trementinaire que més va fer la divulgació de l’històric ofici Emília Llorens ha mort aquest dimecres als 89 anys. Majoral era una de les últimes trementinaires que quedaven amb vida i la que més ha contribuït a donar a conèixer aquell antic ofici que, al llarg de més de dos segles, van exercir les dones de la vall de la Vansa i Tuixent, a l’Alt Urgell, recorrent a peu gran part de Catalunya per vendre herbes guaridores i remeis tradicionals. Des que va començar a recuperar-se la memòria de les trementinaires, ara fa uns trenta anys, l’Emília Llorens va ser el principal referent a l’hora d’explicar l’històric ofici. Serà enterrada aquest dimecres a Cornellana.

Emília Llorens va néixer a Cornellana l’any 1934. A l’edat de 7 anys va acompanyar per primera vegada la seva padrina Maria Majoral en el viatge que la trementinaire feia per terres del Lluçanès, la plana de Vic, el Montseny i la Selva. El viatge que va fer quan tenia 9 anys és el que recordava amb més emoció, perquè va veure el mar per primer cop. L’Emília va continuar fent de trementinaire aprenent fins als 16 anys, quan va deixar l’ofici “d’anar pel món” per aprendre a cosir. L’any 2005 va rebre el premi Trementinaire d’Honor que atorga l’organització de la Festa de les Trementinaires.