La màgia del Trencanous encisa el Kursaal

El Ballet de Barcelona va omplir, ahir a la tarda, el teatre manresà amb un espectacle de dansa hipnòtic

A la segona part van pujar a l’escenari l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages i la colla castellera Tirallongues  

Gemma Camps

Gemma Camps

El teatre Kursaal de Manresa es va omplir, ahir a la tarda, per seguir l’elenc del Ballet de Barcelona en l’espectacle de dansa El Trencanous, que, a la segona part de la funció, va tenir com a convidats d’excepció dalt l’escenari l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages i la colla castellera Tirallongues de Manresa

El conegut conte de Nadal amb música de P. I. Txaikovski i dirigit per Chase Johnsey, és un glop d’aire fresc, una història plena de màgia que es va il·luminant en el sentit real i metafòric del mot a mesura que passen els minuts, tant pel que fa al vestuari com a l’escenografia, molt senzilla (una projecció), però resolutiva, i a les coreografies dels ballarins. 

Explica la història de la Clara, una nena valenta i decidida que vol jugar amb espases amb el seu germà, però que té una mare que vol que només jugui amb nines. Reivindicació feminista a banda, la Clara s’endinsarà en un viatge ple d’aventures mitjançant un conte i un Trencanous que li regala el seu oncle. A partir d’aquí, passarà de viure en un entorn gris i fred a fer-ho en l’acolorit Món dels Dolços, on tot és alegria. 

Un públic molt agraït va aplaudir al llarg de tot l’espectacle les evolucions dels ballarins, que van fer canvis continuats de vestuari, sens dubte, una de les parts més atractives del muntatge.  

Especialment recompensades pels assistents van ser les actuacions d’Anna Ishii, membre fundadora del Ballet de Barcelona, nascut el 2019 i que és la primera vegada que visitava Manresa, Takahiro Nakashima i Kohki Toda

«És una experiència maca»

Poca estona abans de l’inici de la funció, amb els ballarins fent estiraments i acabant els darrers retocs del maquillatge, l’Esbart Manresà i els Tirallongues també es preparaven per participar en l’escena Danses del mónJordi Gros, director de l’esbart, explicava que el Ballet de Barcelona «assaja al local de l’Esbart de Rubí i, quan van muntar El Trencanous, van voler que hi hagués una part de dansa tradicional catalana, els ho van demanar i el director, Jordi Rubio, va fer aquesta coreografia de quatre minuts, que és la que, quan demanen a una entitat local que balli a l’espectacle, passen amb vídeo perquè se l’aprengui». Ahir, una hora abans, es van trobar amb els Tirallongues i la companyia de dansa per assajar-ho. Gros celebrava l’oportunitat. «És una experiència maca». A l’escenari van sortir 16 dansaires dels 25 que té actualment l'entitat manresana de dansa tradicional. 

Els Tirallongues també es van mostrar encantats de col·laborar en l’espectacle, on, seguint les indicacions del Ballet de Barcelona, van fer un pilar de tres amb dos de dos al costat, i un pom alçat, que són quatre persones i un pom de canalla. Van sortir a l’escenari una vintena de castellers. David Jover, cocap de colla, comentava que en anteriors ocasions ja han col·laborat amb altres espectacles, com en el cas de la Innocentada, però que era la primera vegada que ho feien amb un ballet.  

La companyia de Barcelona tornarà a Manresa l’abril del 2024 dins el festival de dansa Batecs.