Quinze plans per sortir de casa aquest cap de setmana a la Catalunya central

Et llistem les activitats més destacades per fer amb tota la família a les comarques de cobertura de Regió7

Imatge d'arxiu de la cercavila dels Tres Tombs d'Igualada

Imatge d'arxiu de la cercavila dels Tres Tombs d'Igualada / ALBERT COMPTE RIBA

Redacció

CALDERS

Festa Major d’Hivern-Sant Vicenç -Dissabte, a les 18 h, al Casal Social, inauguració de l’exposició A-FLORA. Estampes i extractes del territori, d’Alèxia Lleonart, organitzada per Calders Art-Cercle Artístic del Moianès. Es podrà visitar fins al 28 de gener. Horaris: 21 i 22 de gener, de 12 a 13.30 h; 23, 24, 25 i 26 de gener, de 17 a 19 h; 27 de gener, de 12 a 12.30 i de 18 a 20 h; i 28 de gener, de 12 a 13.30 h. Dilluns, a les 13 h, missa solemne presidida per mossèn Florenci Gras, rector d’Artés i altres parròquies. Al final, cant dels goigs de Sant Vicenç. A les 14 h, al Centre Cívic, escudellada popular, amb actuació de clarinet a càrrec de Leonardo de Armas. Preu: 20 euros. Cal haver fet inscripció. 

CASTELLTERÇOL

Festa de Sant Antoni Abat -Dissabte, dinar de germanor obert a tothom i, tot seguit, tradicional concert, degustació de rom cremat i actuació a càrrec de l’Esbart Rosa d’Abril. Per acabar, ball, durant el qual es farà el canvi de capes.

Festa Major d’Hivern-Sant Fruitós -Diumenge, a les 9 h, a la plaça Vella, esmorzar popular amb torrades, cansalada i vi. A les 12 h, a l’església de Sant Fruitós, missa solemne. A les 18 h, al pavelló municipal, espectacle familiar Mon Petit Cirque, a càrrec de Moi Jordana Companyia de Circ. Una reflexió sobre la zona de confort des de l’absurd amb la poètica del clown. En el marc del cicle Moianès Cultura Inquieta organitzat pel Consell Comarcal del Moianès.

IGUALADA

Festa de l’Antic Gremi de Traginers -Dissabte, a les 18.30 h, tradicional cercavila. S’anirà a buscar la bandera a casa de Carme Minguet (Capellades, 50). Seguidament s’anirà a casa del portador de la bandera, Cinto Vives (Sant Josep, 4), per iniciar la cercavila pels carrers de la ciutat. En arribar a casa dels banderers, obsequi de coca i barreja. Diumenge, de 9 a 10.30 h, a l’esplanada del carrer Joan Abat (sota el pont de Montbui), esmorzar per als participants forans als Tres Tombs. A partir de les 11 h, concentració per a l’inici dels Tres Tombs, als carrers habituals, al voltant de la plaça Castells. A les 12 h, inici dels Tres Tombs. Obrirà la comitiva, La Farola, la carrossa de Sant Antoni Abat, seguida de les banderes gremials, pubilla i dames. En el darrer tomb, des de l’empostissat de la rambla de Sant Isidre, benedicció de cavalleries i animals domèstics. A les 16 h, a l’Hotel Amèrica, dinar de germanor. Dilluns, a les 19.30 h, a l’església de la Soledat, missa en sufragi dels socis traspassats. 

MANRESA

Festa de Sant Sebastià, patró dels Armats de Manresa -Diumenge, a les 12 h, a l’església de la Mare de Déu de Montserrat de la Balconada, missa amb mossèn Joan Antoni Castillo i la col·laboració de l’organista Rosa Maria Ortega. En acabar, dinar de germanor.

MOIÀ

Festa Major d’Hivern-Sant Antoni i Sant Sebastià -Tres Tombs: dissabte, a les 18 h, a l’església parroquial, traspàs de la bandera a la banderera 2024, Rosalia Closas, acompanyada d’administradors i exbanderers. Cloenda a l’ajuntament amb la rebuda de la traginera d‘honor, Rut Monsech Gasca, moianesa medallista europea. uDanses tradicionals 50 anys: avui, a les 18 h, a la plaça Sant Sebastià, tradicional cercavila de garrofins i teiers, acompanyats del grup Ministrers de la Segeta. A les 19 h, ala plaça Sant Sebastià, inauguració del mural commemoratiu dels 50 anys de la recuperació de les danses tradicionals de Moià. En acabar, coca i xocolata per a tothom i música. Dissabte, a les 12 h, a l’església parroquial, ofici solemne de Sant Sebastià amb la participació dels garrofins. A les 18 h, a l’església parroquial, celebració dels 50 anys de la recuperació dels Garrofins. Mostra de les danses tradicionals de Moià: Ball del Ciri, Ball de Gitanes, Ball de Bastons i Ball de Garrofins. Acompanyats de la Cobla Principal del Llobregat. Per acabar, gran ballada dels garrofins amb més de 100 dansaires de totes les èpoques. uEspectacles: avui, a les 17.30 h, a la biblioteca U d’Octubre, Jugues?, espectacle d’incitació al joc simbòlic de Rocamora Titelles. A partir de 2 anys. A les 21 h, a Les Faixes, espectacle Un tipus de Riures 2, de Quim Vila, amb la ironia còmica marca de la casa. Dissabte, a les 23 h, a Les Faixes, concert del grup de versions Akelarre. Tot seguit, nit de DJ Carrera fina a les 04 h. Diumenge, a les 17 h, a Les Faixes, espectacle La faula de l’esquirol de la companyia de teatre familiar La Baldufa. 

MONISTROL DE MONTSERRAT

Festa Major d’Hivern-Sant Sebastià -Divendres, a les 17 h, a la plaça del Bo-Bo, gimcana de Sant Sebastià a càrrec de l’AEiG La Bestorre. En acabar, berenar. A les 19 h, pels carrers de la vila, mostra de l’associació cultural de Monistrol de Montserrat. A les 20.30 h, a l’església parroquial, completes cantades. La cerimònia es clourà amb l’escenificació del drama sacre Sebastià. Dissabte, a les 10 h, des del campanar, gran repic de festa major. a la mateixa hora, passada a càrrec de la Cobla Osona per anar a recollir els administradors, les autoritats i la bandera de Sant Sebastià. A les 11 h, a l’església, solemne ofici. Els canst seran entonats per l’Orfeó Monistrolenc. A les 12.30 h, a la plaça del Bo-bo, pregó de festa major a càrrec de Salvador Redó. Tot seguit, aperitiu al ressò d’una ballada de sardanes. A les 17 h, passada a càrrec de la Cobla Osona per anar a recollir els administradors i les autoritats. A les 18 h, processó amb la imatge de Sant Sebastià. Al final es venerarà la relíquia i s’entonaran els goigs. A les 19 h, al local d’Art i Esplai, refresc de germanor, en el qual serà presentada la parella de l’administrador prior. A les 20 h, a la plaça del Bo-B, ball del Bo-Bo i aprovació dels administradors del 2025. A les 22.30 h, a la sala Joan Carles i Amat, ball a càrrec de DJ Cabaret. Diumenge, a les 9.30 h, cercavila amb l’orquestra per anar a buscar els administradors de les Santes Relíquies i les autoritats. A les 10.30 h, a l’església, solemne ofici. A les 11.30 h, a la plaça de l’església, ballada dels gegants i nans de la vila. A les 17 h, cercavila amb l’orquestra per anar a buscar els administradors de les Santes Relíquies i les autoritats. A les 18 h, a l’església, tedèum i veneració de les relíquies. En acabar, cant dels goigs. A les 18.30 h, a la plaça del Bo-bo, ballades, durant les quals es farà l’elecció dels administradors de les Santes Relíquies del 2025. Seguidament, xocolatada popular.

OLVAN

Festa de Sant Sebastià -Dissabte, a les 10 h, obertura del Mercat de Sant Sebastià. Al llarg del matí, jocs infantils tradicionals a càrrec de l’Anònima i exposició de diversos treballs dels alumnes de l‘escola d’Olvan. A les 11 h, missa de Sant Sebastià. A les 11.30 h, processó amb cantada dels goigs amb la Coral Estel de Gironella i adoració de la relíquia del Sant. A les 12 h, sardanes amb la Cobla Principal de Berga. A les 13 h, exhibició de ball en línia. Ales 14 h, entrega de l’Arròs de Sant Sebastià a la plaça. Cal disposar de tiquet, que es pot obtenir gratuïtament als establiments del poble, a la sabateria Les Novetats de Gironella, al local social de Cal Rosal i a l’Ajuntament d’Olvan. A les 16.30 h, a l’Ateneu, ball amb Jordi Bruch. Diumenge, a les 9 h, cursa d’orientació 8è Rogaine del Berguedà. Obertura del centre de competició a les 7.30 h i sortides a partir de les 9 h a la plaça Sant Sebastià. A les 16.30 h, La història d’Olvan, visita guiada amb inici a la plaça Sant Sebastià.

PRATS DE LLUÇANÈS

Festa Major de Sant Vicenç -Divendres, a les 13 h, repic de campanes per anunciar l’inici de les festes. a les 20.30 h, a l’Espai, pregó de festa major a càrrec de Lluís Forcada i Comas. Retransmissió en directe al canal de YouTube PratsTV. S’anunciarà la persona homenatjada durant la Trencadansa. A les 22 h, al pavelló municipal, espectacle teatral Festa Grossa, amb Fel Faixedas i Carles Xuriguera. Entrades: 12 euros, anticipades; i 15 euros, a taquilla. Reserves d’entrades anticipades a entrades.pratsdellucanes.cat o a Cal Bach. Seguidament, rumba amb kiwi_rumba i PD Sals Xic. Dissabte, a les 00.30 h, al pavelló municipal, concert amb Sicuta Versions i Pelukass. Tot seguit, Dj Calvins. Diumenge, a les 12 h, a la sala polivalent municipal, acte de commemoració del 140è aniversari del naixement del mestre Joaquim Pecanins Fàbregas amb l’Associació Coral de Prats de LLucanès, la coral de l’EMAL i Lluçaveus, amb la participació de Glòria Ballús, estudiosa del mestre. A les 17 h, al pavelló municipal, espectacle musical familiar On/Off de la companyia Orelles de Xocolata. Hi haurà servei de bar. Dilluns, a les 11 h, a l’Ajuntament, formació del seguici acompanyats dels Gegants i l’orquestra Maravella per anar a l’ofici solemne cantat per l’Associació Coral de Prats e Lluçanès a l’església parroquial. Seguidament, cant dels Goigs de Sant Vicenç. En sortir, ballada de gegants i recorregut fins a la plaça Vella, on es ballaran la Trencadansa i els ballets de Sant Vicenç. Seguidament, ballada dels gegants de Prats. A continuació, als jardins del Cal Bach, brindis de festa major. A les 17.30 h, al pavelló municipal, concert de festa major amb l’orquestra Maravella. Seguidament, sardanes amb l’orquestra Maravella. A les 22 h, a l’Espai, serenata a càrrec de l’orquestra Maravella. A les 00.30 h, al pavelló, ball de gala amb l’orquestra Maravella.

PUIG-REIG

La Corrida-Festa de Sant Antoni Abat -Divendres, a les 9 h, a la plaça Nova, esmorzar amb botifarra i pa per als infants de les escoles. A les 10 h, La Corrida infantil: lliurament dels estandards als banderers de les escoles i, tot seguit, cercavila al voltant del centre del poble amb el tradicional Joc de les Cintes davant el Cafè Nou. A les 17.30 h, a la biblioteca Guillem de Berguedà, activitats infantils de La Corrida. a les 20 h, al pavelló d’esports, La cuina del porc, amb les furgoteques La croqueta de llum i + que creps. Cançons de rock en directe amb Joan Escudero. A les 00 h, al pavelló d’esports, ball jove de La Corrida amb Tractor Tracks i Karnales Sound. Entrades: 3 euros. Amb a col·laboració de Diables del Clot de l’Infern. Dissabte, a les 10 h, al circuit de La Corrida, 18è Raid social de La Corrida. 26 km. D’11 a 14 h, al circuit de La Corrida, La Corrida en família. Activitats i tallers del món del cavall per a totes les edats: carro llançadora, burro mecànic, passejades amb burros i amb ponis per a infants, demostració de feradors amb forja, demostració de tir i treball al bosc amb animals... Seguidament, entrega de premis del 18è Raid social de La Corrida. A les 16 h, al costat del camp de futbol, briefing de la cercavila, preparació de carros i berenar amb coca i xocolata. A les 18.30 h, a la Sala, entrega de premis del 10è concurs d’Instragam #lacorridapuigreig23 i entrega de premis del 7è concurs de dibuix infantil i juvenil de La Corrida 2024. A les 19 h, rebuda dels banderers a l’ajuntament i entrega de la placa de reconeixement. Sortida de la comitiva. A les 19.30 h, a l‘església, missa en honor a Sant Antoni. Diumenge, de 8.30 a 9.30 h, a la Sala, inscripcions al 24è Ral·li fotogràfic de La Corrida. Despertada pels carrers del poble a càrrec dels Diables del Clot de l’Infern. A partir les 9 h i durant el matí, a la plaça Nova, festa a l’entorn del porc: esmorzar gratuït amb botifarra, pa i vi; demostració d’elaboració d’embotits; mostra d’embotits, alimentació i productes d’artesania; i joc de La Burra Tomassa. A les 11 h, a l’ajuntament, lliurament dels estendards als banderers. Seguidament, des del camp de futbol, sortida del carro de tastets de La Corrida. D’11 a 14 h, a la plaça Nova, burro mecànic. A les 11.30 h, cercavila de cavalleries i xarrets, amb l’acompanyament dels Gegants i Grallers de Puig-reig, els hereus i les pubilles de Puig-reig i d’arreu de Catalunya, dels Templers de Puig-reig, la Banda de l’Escola de Música de Puig-reig i la Cobla Berga Jove. Durant la cercavila, davant el Cafè Nou, tradicional Joc de les Cintes. A les 13 h, a la plaça de la Creu, sardanes amb la Cobla Berga Jove. A les 14 h, al pavelló, dinar popular. Preu: 8 euros. Venda anticipada a l’OAC i a la biblioteca. A les 15.30 h, al circuit de La Corrida, La Corrida: trofeu 28è Memorial Francesc Lladó. Curses de ruc, ponis, cavalls creuats, pura raça àrab i pura sang anglès. Premis en metàl·lic. Seguidament, tradicional Joc de les Cintes. A les 19 h, al pavelló, ball de gala amb Raimon Músic. A la mitja part, entrepans de botifarra. 3 euros.

SANT FRUITÓS DE BAGES

Festa Major d’Hivern -Dissabte, a les 18.30 h, al Nexe-Espai de Cultura, pregó de la Festa Major d’Hivern a càrrec d’Àngel Berengueras, cap de colla dels Geganters i Grallers de Sant Fruitós de Bages. Pregó jove a càrrec de Laura Vilaseca. Actuació musical de l’Agrupació Coral Sant Fruitós. A les 21 h, al Teatre Casal Cultural, comèdia El tigre. Entrades: 10 i 12 euros. Diumenge, a les 9 h, al Nexe-Espai de Cultura, esmorzar de germanor de l’Ajuntament i les entitats locals i lliurament de la distinció a la trajectòria de les entitats locals. A les 11 h, a l’església, missa en honor al patró Sant Fruitós. A les 12 h, a la plaça de l’Església, actuació dels Geganters i Grallers de Sant Fruitós i ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat de Manresa. A partir de les 11 h, visites teatralitzades al Museu de la rectoria. Vermut popular. A les 18 h, al Casal Cultural, espectacle familiar Mon petit souvenir, de la Cia. La Bleda. 5,50 i 7,50 euros. Dilluns, de 9 a 13 h, al pavelló, Vitamina d’Hivern, activitat lúdico-esportiva. D’infantil 3 a 6è de primària. 10 euros. Cal haver fet inscripció.  

SANT VICENÇ DE CASTELLET

Festa Major d’Hivern -Divendres, a les 18 h, a l’Espai Ateneu, obertura de l’exposició i presentació del llibre El pont de Sant Vicenç de Castellet, a càrrec de l’historiador i escriptor Jordi Suades. A les 19 h, a la sala de Cal Soler, Festa Jove (de 12 a 16 anys) amb DJ Fiera. A les 00 h, a la sala de Cal Soler, concert jove a càrrec del grup de versions Waikiki i DJ. Entrada gratuïta. Dissabte, a les 11.30 h, a l’auditori M. Carme Grauvilardell, hora del conte: Picasso, la mirada, a càrrec de Pengim Penjam. A partir de 3 anys. Organització: biblioteca S. Vives Casajuana. A les 20.30 h, a la sala de Cal Soler, Improshow, format de teatre improvisat. Entrades: 10 euros. A la venda a www.entrapolis.com, www.svc.cat o a l’OAC. Diumenge, a les 10.30 h, a l’auditori M. Carme Grauvilardell, matinal Country Castellet. A les 12 h, al centre de la població, passejada dels Gegants de Sant Vicenç de Castellet. A les 17.30 h, a la sala de Cal Soler, concert-ball de festa major a càrrec de l’orquestra La Montecarlo. Entrada gratuïta. Dilluns, a les 11 h, a l’església, ofici solemne en honor de Sant Vicenç. A les 12.30 h, a l’auditori M. Carme Grauvilardell, pregó institucional a càrrec de la periodista santvicentina Cristina Riba. A les 17 h, a la sala de Cal Soler, audició de sardanes a càrrec de la Cobla Lluïsos de Taradell. A les 18 h, a l’auditori M. Carme Grauvilardell, projecció de la pel·lícula Trolls 2. Hi haurà crispetes per a tothom.

STA MARGARIDA DE MONTBUI

Festa Major d’Hivern-Sant Maure -Divendres, a les 22.30 h, a la sala auditori Mont-Àgora, nit de monòlegs Buenrollistas, amb Víctor Parrado. Reserva d’entrades gratuïtes a www.montagora.com. Dissabte, a les 17.30 h, a la sala auditori Mont-Àgora, espectacle familiar a càrrec de Lali BeGood. Entrada lliure i gratuïta. A les 23 h, a la sala auditori Mont-Àgora, concert de The Pink Goats, grup de versions. Entrada lliure i gratuïta. A les 00 h, DJ Session amb We are the Ones, urban Dj’s. Entrada gratuïta. Diumenge, a les 12 h, a la sala auditori Mont-Àgora, taller d’emoció i improvisació teatral a càrrec de Neus Sanz. Entrada lliure i gratuïta. Aforament limitat. A les 18 h, al CCC La Vinícola, ball de la gent gran amb Jordi Solé. Entrada lliure i gratuïta.

SANTA MARIA D’OLÓ

Sant Sebastià -Diumenge, a les 9.30 h, a la plaça Catalunya, caminada de Sant Sebastià per La Marató. A les 11 h, a la plaça Catalunya, exhibició amb recerca de persones a càrrec de Santi Montsech. A les 12 h, a l’Espai Hemalosa, concert de Sant Sebastià, amb el grup LUR.

SOLSONA

Sant Antoni Abat -Dissabte, a les 9 h, al Camp del Serra, botifarrada popular. A les 9.45 h, sortida de la comitiva. A les 19 h, a la catedral, missa. A les 11.30 h, cercavila, benedicció i Tres Tombs amb els trabucaires i la Banda de Cardona. A continuació, al Camp del Serra, demostració de volteig a càrrec del Club Voletig Girona. Es durà a terme la gran cagada, per decidir els guanyadors a de la llumineta. Passejades amb cavall per als infants. A les 14 h, a la sala polivalent, dinar. Preu: 15 euros. Cal inscripció prèvia el mateix dia al Camp del Serra o al 616 502 123. A les 17 h, tercer campionat de botifarra de Sant Antoni. A la nit, actuació del quartet vocal barceloní Les Fourchettes. Entrades: 5 euros. Diumenge, a les 11 h, passejades amb carros i concert a la sala polivalent a càrrec del duet Sal&Pebre. Entrades: 3 euros. A les 18.30 h, a la sala polivalent, ball de Sant Antoni amb Cafè Trio i bingo dinamitzat pel Pagès de Matamargó. Organització: Cofestas.

SÚRIA

Festa de Sant Sebastià -Divendres, a les 18 h, a Cal Balaguer del Porxo, inauguració de l’exposició Tot recordant la Mabel Nieto, a càrrec de familiars de l’artista, de Rosa Barbé Jubert i Gemma Valle Solà, comissàries de la mostra, i de Joan Carrió Grau, president del Cercle Artístic de Manresa. Dissabte, a les 9.45 h. Galejada a càrrec dels Trabucaires del Tro Gros. A les 11 h, a l’església de Sant Cristòfol, missa solemne i renovació del Vot de Poble a Sant Sebastià. En acabar, cercavila pel centre urbà amb la participació de grups i elements locals de cultura popular següents: Cobla Súria, Geganters i Grallers del Poble Vell, Geganters del Gorg de l’Olla, Ball de Cascavells amb el Tro Gros, Bastoners de l’Agrupació Sardanista i la Xaranga de l’Escola Municipal de Música. A la plaça de Sant Joan, ballada de sardanes amb la Cobla Súria i vermut popular. A les 18 h, al Teatre del Foment Cultural, representació de L’habitació de Verònica, a càrrec del Grup de Teatre del Foment Cultural. a les 21 h, a l’església de Sant Cristòfol, concert amb la Cobla Sant Jordi, dirigida per Marcel Sabaté. Diumenge, a les 8.30 h, des del pla de la Font, 3a edició de la caminada i cursa de muntanya Súria Lastrema. 16 i 19 km. Organització: Centre Excursionista.

Subscriu-te per seguir llegint