3Cat crea una plataforma de continguts educatius en català

Els responsables de la televisió i la ràdio públiques del país signen el protocol de la col·laboració per poder fer efectiu el projecte

La presidenta del 3Cat, Rosa Romà, i la consellera Anna Simó | GENCAT

La presidenta del 3Cat, Rosa Romà, i la consellera Anna Simó | GENCAT / Redacció. Barcelona

Redacció. Barcelona

El Govern de la Generalitat i 3Cat van presentar ahir al matí la creació d’una plataforma de continguts educatius en català, amb l’objectiu d’esdevenir referent a Catalunya per a escoles, docents, famílies i alumnes. La consellera d’Educació, Anna Simó Castelló, i la presidenta de 3Cat, Rosa Romà i Monfà, van signar ahir el protocol d’actuació per a fer-ho realitat.

La nova plataforma educativa s’adreça a totes les etapes educatives i està vinculada al currículum escolar. Cal tenir en compte que actualment el sistema educatiu té més d’un milió i mig d’alumnes escolaritzats i cap plataforma de continguts audiovisuals pròpia en llengua catalana. Es tracta «d’una necessitat davant la manca generalitzada d’oferta de continguts educatius en català, i davant les dades que demostren que el 71% dels estudiants de primària i secundària de Catalunya consulten continguts audiovisuals per aprendre, però que majoritàriament són en una llengua diferent del català», segons han explicat fonts del govern.

Precisament la creació i ús de continguts educatius en català als centres és una de les propostes del Consell Lingüístic Assessor per promoure l’ús del català a l’escola, en l’informe de juny de 2022. Així, la mesura 43 estableix que “s’incrementarà l’oferta de materials audiovisuals en català (i en occità) susceptibles de ser utilitzats com a suport a la docència”; i la 44 determina que «es crearà un òrgan de coordinació entre el Departament d’Educació, Política Lingüística i 3Cat per apropar els continguts de 3Cat a les aules, i promoure l’ús de la llengua catalana».

La consellera d’Educació, Anna Simó, destacava, ahir, que «aquesta plataforma neix per fer la vida més fàcil als nostres docents, que també ens reclamaven aquest recurs. I per donar un espai educatiu de qualitat i confiable a les nostres famílies. Aquesta serà també una eina d’impuls a la llengua catalana important». I. de la seva banda, la presidenta de 3Cat, Rosa Romà, ha manifestat que «3Cat incrementarà l’oferta de continguts digitals en català per oferir noves i millors eines als estudiants i impulsar la llengua catalana».