Les grans autoritats europees de supervisió (l’Autoritat Bancària Europea, l’Autoritat Europea de Valors i Mercats, i l’Autoritat Europea de Pensions i Assegurances de Jubilació) han advertit aquest dijous els consumidors que «molts criptoactius revesteixen un caràcter molt arriscat i especulatiu» i «no són adequats com a inversió ni com a mitjà de pagament o intercanvi per a la majoria de consumidors minoristes».

En un gest molt poc habitual, els tres organismes han emès una nota conjunta en què alerten els compradors que «s’enfronten a la possibilitat real de perdre tots els diners invertits si compren aquests actius i han d’estar atents als riscos derivats de la publicitat enganyosa, incloent-hi la realitzada a través de les xarxes socials i pels influencers». Així mateix, els han instat a ser «particularment cautelosos referent a les promeses d’una rendibilitat alta o ràpida, especialment aquelles que semblen massa bones per ser certes».

Els consumidors han insistit els supervisors, han de ser conscients de la falta de procediments per poder reclamar, així com de l’absència de protecció, ja que els criptoactius i els productes i serveis relacionats amb ells en general queden fora de la protecció que ofereixen les normes vigents a la Unió Europea sobre serveis financers. Així, la Unió Europea encara està treballant en un reglament per regular-los, conegut com a MiCA.

En la seva pròpia nota conjunta, el Banc d’Espanya, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i la Direcció General d’Assegurances i Fons de Pensions del Ministeri d’Economia han subscrit el comunicat dels supervisors europeus. Ja van llançar advertències similars el 2018 i el 2021.