Seat surt dels 'números vermells' el 2022 i guanya 33 milions

L'automobilística amb seu a Martorell torna als beneficis per l'impuls de Cupra i la reducció de costos

Cupra Formentor

Cupra Formentor / Arxiu/Seat

Europa Press

L'automobilística amb seu a Martorell Seat va tancar el 2022 amb uns guanys operatius de 33 milions d'euros, respecte a les pèrdues de 233 milions d'euros del 2021, una sortida dels 'números vermells' impulsada pel bon acompliment de la marca Cupra i la reducció dels costos, segons figura a l'informe de resultats anuals de la matriu Volkswagen publicat aquest dimarts.

En aquest sentit, les mesures adoptades el segon trimestre del 2022 per "ajustar l'estructura" de la companyia amb un pla de sortides voluntàries de treballadors va tenir un impacte de 247 milions d'euros en els comptes de Seat.

A més a més, la companyia va acabar el 2022 amb un marge operatiu positiu del 0,3%, la qual cosa suposa una millora de 2,7 punts percentuals respecte al marge negatiu del 2,4% de l'exercici anterior.

Entre gener i desembre de l'any passat, l'empresa va registrar una facturació de 10.941 milions d'euros, el 13,8% més en relació amb els 9.614 milions que va ingressar en l'exercici precedent.

En aquest sentit, Volkswagen ha atribuït aquest tomb financer als 'números negres' de Seat a l'acompliment de la marca Cupra, que va incrementar un 93% les vendes el 2022, a més d'un 'mix' positiu format per la reducció de costos i el posicionament de preus de la companyia.

"La companyia va centrar encara més l'atenció en diferents palanques --la gestió dels ingressos, a més de les estructures de costos i eficiències-- que estan construint una estructura financera més sòlida i sostenible en el temps", ha afirmat la companyia.

No obstant això, l'empresa que dirigeix Wayne Griffiths va assolir un volum mundial de matriculacions de 386.000 unitats al final del 2022 (Seat i Cupra), la qual cosa representa una caiguda del 18,1% en la comparativa interanual, amb un volum de producció de 420.091 unitats, el 0,82% menys que les 423.597 unitats del 2021.

"Tot i que les entregues mundials es van reduir el 18,1% pel que fa al 2021, a causa dels reptes que va suposar l'escassetat global de semiconductors, la xifra de negoci va registrar un resultat molt millor gràcies a l'èxit de Cupra", ha assegurat Seat.

En aquest sentit, la demanda del Cupra Formentor "continua superant totes les expectatives" de la marca i ha esdevingut el model més venut de la companyia" amb 97.600 cotxes entregats l'any passat.