Tanquen després de trenta anys les galeries comercials Passeig 39 de Manresa

L'espai l'ocuparà en règim de lloguer la cadena de basars d'origen alemany Tedi, que s'implanta així a la capital del Bages

Carles Blaya

Carles Blaya

El 30 de setembre abaixarà la persiana Passeig 39, les galeries comercials a tocar de Crist Rei que just celebren enguany el seu trentè aniversari. L'espai, de 700 metres quadrats i propietat de la família manresana Fitó, està previst que reobri per la campanya de Nadal reconvertit en un establiment de la cadena alemanya Tedi. "Ha estat una decisió difícil, però a la vida hi ha etapes i les has de saber tancar quan toca", expliquen les germanes Gemma i Jacqueline Fitó, responsables, amb el seu germà Joan, del grup empresarial familiar IF40, propietari de les galeries. Gemma i Jacqueline Fitó dirigeixen també el negoci de llaminadures Gormand, que ocupa actualment tres dels set locals de Passeig 39. La botiga de roba esportiva Squaddra, també de la família Fitó, Seven & Pam i Pipa (que ja s'ha traslladat al carrer Carrió) i Franquesa (que ja té emparaulat un nou emplaçament a prop de l'actual) són els últims negocis que hauran estat actius a Passeig 39. Manresa guanyarà una cadena comercial, però perd una de les seves tres galeries del Passeig. Queden obertes les " de la Caixa" i les Manresa Centre.

La família Fitó porta mesos valorant el tancament de les galeries i la seva reconversió en un espai de lloguer per a un gran establiment. "Ha estar dur prendre la decisió. Sap greu perquè ha costat aixecar-ho i perquè hem fet molt bons clients". Amb tot, el negoci de les llaminadures, que va obrir portes físicament a Passeig 39 el 1998, mantindrà l'activitat. Això sí: sense atenció directa al públic, sense el constrenyiment dels horaris comercials i les esgotadores campanyes de la mona o de Nadal, expliquen les germanes Fitó. Gormand continua la seva activitat online, a www.gormandshop.com, com un negoci en creixement, asseguren Gemma i Jacqueline Fitó. La facturació de Gormand va ser, el 2022, de 450.000 euros, i ven llaminadures (a empreses, escoles, despatxos professionals, per a festes privades...) també a França, Itàlia o Portugal. La nova generació familiar empeny amb força el negoci cap a les xarxes socials. "Ens enfoquem a les noves tecnologies", asseguren les germanes Fitó.

Interior de les galeries del Passeig Pere III

Interior de les galeries del Passeig Pere III / Oscar Bayona

Una antiga aspiració familiar

Passeig 39 va néixer el 1993 per satisfer un antic desig familiar: tenir un comerç propi i cèntric a Manresa. L'àvia havia adquirit un solar dècades enrere al capdamunt del primer tram del Passeig Pere III, i el pare, Jaume Fitó, fuster professional i promotor immobiliari ocasional, va alçar-hi un edifici a finals dels anys 80. Emmirallat en centres comercials barcelonins llavors molt en voga, com el Boulevard Rosa, Fitó va considerar una bona idea obrir unes galeries a la capital del Bages. La botiga de roba C2C, que dirigia Jacqueline Fitó, va ser la primera. Després vindrien establiments com Tintoretto, Jacadi, Comodíssim, Strass o Blade Center. Gormand s'hi va establir el 1998, i ha anat guanyant locals per fer front a l'ampliació d'interessos comercials de l'empresa: els pastissos de llaminadures, les caixes personalitzades de regal, la representació de la marca alemanya de manualitats de disseny de vestuari Top Model, els articles de festa, una cafeteria.

Jacqueline i Gemma Fitó asseguren que de feina no els en falta. Renunciar al comerç físic no suposava un pas enrere per al negoci. Per això els Fitó van estar receptius a l'oferta de Tedi, que manifestava el seu interès a la família en llogar l'espai per implantar-se a Manresa. L'operació, que tenia el vist-i-plau de Jaume Fitó, sobtadament traspassat la passada primavera, s'ha decidit enguany. El negoci de les germanes Fitó continuarà a l'obrador i a la xarxa, i també a la botiga Squaddra del carrer Carrió, on es trasllada tota l'activitat de la venda de roba esportiva.

Subscriu-te per seguir llegint

TEMES