El sector privat haurà de finançar almenys un 80% de la transició energètica als països emergents, segons l'FMI

L'organisme critica la manca de compromís dels bancs i els fons d'inversió amb els objectius climàtics

ACN

El sector privat haurà de finançar almenys un 80% de la transició energètica als països emergents. Així ho indica un informe publicat aquest dilluns pel Fons Monetari Internacional (FMI), el qual assegura que la inversió pública disponible per assolir l'objectiu d'emissions neutres el 2050 és "limitada". De fet, si s'exclou Xina de la llista de països emergents i en via de desenvolupament, l'FMI apunta que el percentatge de finançament privat pot arribar a elevar-se fins al 90%. En aquest sentit, l'organisme critica la manca de compromís dels bancs i dels fons d'inversió amb els objectius climàtics i demana que es posin en marxa objectius "més ambiciosos" pel que fa a la protecció del medi ambient.

Segons l'FMI, el gran repte dels països en via de desenvolupament és la desconnexió gradual de les plantes de carbó, responsables actualment d'un 20% de les emissions contaminants a escala global. "La majoria de plantes en aquests mercats tenen pocs anys de vida; retirar-se o remodelar-les requereix grans quantitats d'inversió pública i privada, i alguns països són altament dependents del carbó i haurien de desenvolupar noves fonts d'energia de forma molt ràpida", assenyala.

En aquest sentit, l'organisme lamenta que una part important dels esforços que s'estan destinant a combatre el canvi climàtic van dirigits a aquells sectors que ja es consideren verds, i no pas en aquelles activitats que poden generar "un impacte climàtic real". "Els fons que prenen decisions d'inversió basades en el medi ambient no se centren necessàriament en els problemes climàtics; [...] sovint actuen per tenir millor puntuació ESG", assegura, donant a entendre que algunes actuacions simplement van destinades a millorar la imatge de l'empresa.

Per altra banda, l'FMI creu que els països en vies de desenvolupament tenen majors dificultats a l'hora d'atraure inversors, tant per les males puntuacions que els atorguen les agències de qualificació creditícia respecte a les grans potències econòmiques com per la manca d'experiència per part dels inversors en aquests territoris.

És per això que l'FMI recomana que se sigui més contundent a l'hora de classificar les activitats verdes, reforçar el seu compliment i garantir que les inversions d'entitats provades està "plenament alineada" amb els objectius climàtics.