La Seguretat Social necessitarà 6,38 milions d'afiliats addicionals per mantenir el sistema de pensions el 2050

Si el dèficit no es redueix serà molt difícil garantir unes pensions dignes

La taxa de natalitat ha caigut i l'esperança de vida ha augmentat

Mantenir el sistema de pensions el 2050, serà un repte molt difícil

Mantenir el sistema de pensions el 2050, serà un repte molt difícil / | Shutterstock

Sabem que cada vegada hi ha menys naixements i que, l'esperança de vida ha crescut bastant. Això serà un problema amb el pas dels anys, tot i que, ara, ja es comença a notar. Si no puja la natalitat, no hi haurà prou treballadors que cotitzin a la Seguretat Social, provocant un dèficit envers les pensions i jubilacions. I a més, les persones jubilades en tenir una esperança de vida superior, se'ls haurà de pagar la pensió durant més anys, provocant un dèficit major, el qual, si no es troba una solució, serà insostenible en el 2050, segons l'estudi fet per l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (Ivie) amb la col·laboració de la Fundació BBVA.

L'anàlisi de les dades

El 2022 hi havia un 65% de persones actives (que cotitzaven a la Seguretat Social). Les franges d'edat dels cotitzants comprenen les edats d'entre els 16 i els 64 anys. Segons l'estudi d'Ivie i la Fundació BBVA, el 2050 perdrem un 8% de treballadors actius, situant-nos amb un 57% de cotitzants. 

A part de la baixada de cotitzants, també augmentarà un 10% respecte el 2022 la població major de 64 anys, arribant al 30%.

Actualment, estem patint una situació de dèficit, però si això no se soluciona abans del 2050 aconseguirem una major dependència demogràfica, arribant a un 53,7%.

La taxa de dependència es calcula amb el quocient entre el nombre de persones majors de 64 anys i les que estan en edat de treballar

Segons l'estudi, el dèficit anual per operacions no financeres és de 3.600 milions, mentre que, el dèficit contributiu anual, amb dades del desembre de 2022, és de l'1,98% del PIB, el qual suposa 26.300 milions d'euros.

Si no s'aconsegueix el dèficit zero de les pensions abans del 2050, serà impossible garantir la sostenibilitat del sistema de pensions i jubilacions a Espanya. Si volem posar-hi remei, haurem d'augmentar en 6 milions de cotitzants extra per poder cobrir aquest sistema econòmic de prestacions.

L'any 2021 hi va haver 4,8 milions d'afiliats addicionals perquè el dèficit va ser màxim

Les solucions i els resultats de l'estudi

Hi haurà d'haver 6,38 milions d'afiliats addicionals a partir del 2050 perquè la taxa d'aturats serà del 7% i hi haurà un dèficit del 4%. L'única opció serà aconseguir aquest nombre d'afiliats addicionals. Si no s'aconsegueixen aquestes xifres, no es podran garantir unes pensions dignes i sense dèficit.

Treballadors amb llum a una oficina d'una agència de viatges

Haurem d'augmentar el nombre de treballadors / ACN/Miquel Vera

Amb 1,58 milions de persones aturades, necessitaríem 4,8 milions d'afiliats addicionals, posant de manifest un 21,33% de la població activa.