Inversió de 30 milions en infraestructures socials, accessibilitat i innovació a la Catalunya Central

El Govern finança, a través dels fons Next Generation EU, més de 750 projectes a tot Catalunya amb una partida pressupostària rècord de 400 milions

El conseller Campuzano durant l'acte de presentació de la inversió social amb fons Next Generation EU a Manresa

El conseller Campuzano durant l'acte de presentació de la inversió social amb fons Next Generation EU a Manresa / Departament de Drets Socials

Departament de Drets Socials

La vegueria de la Catalunya Central rebrà una injecció econòmica del Govern de prop de 30 milions d’euros, provinents dels fons europeus Next Generation EU, per impulsar una setantena de programes socials i millorar la qualitat de vida dels col·lectius més vulnerables, com ara gent gran, infants i joves, persones amb discapacitat o malaltia mental i persones sense llar.

A tot Catalunya, la inversió de la Generalitat assoleix una xifra rècord de 400 milions d’euros. Tot plegat servirà per promoure més de 750 projectes socials arreu del país i així equiparar les infraestructures i projectes en l’àmbit de la protecció social als països europeus més avançats. Es tracta de “la inversió social més gran de la història de Catalunya”, segons el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, que destaca que mai no s’havia fet un programa d’inversions tan gran, divers, i per a tants col·lectius alhora.

30 M€ A LA VEGUERIA DE LA CATALUNYA CENTRAL

73 projectes per millorar la qualitat de vida de les persones

21 construccions i remodelacions d’equipaments socials

11 projectes d’innovació social

8 iniciatives tecnològiques al servei de l’atenció de les persones

18 actuacions per fomentar l’accessibilitat

13 projectes de construcció, digitalització i transició energètica d’equipaments per a infants i joves

2 projectes tecnològics transformadors

Les subvencions en polítiques socials a Catalunya tenen 6 línies d’actuació:

  1. Nous equipaments d’atenció social i remodelació dels existents 
  2. Les noves tecnologies al servei de l’atenció de les persones 
  3. La tecnologia com a element transformador dels serveis socials 
  4. Innovació en serveis socials 
  5. Modernització d’infraestructures, digitalització i millora d’espais residencials d’atenció a la infància o destinats al lleure educatiu
  6. Catalunya, país accessible 

Injecció en infraestructures socials: 8 equipaments nous i més d’una desena d’ampliacions o remodelacions per a millorar l’atenció a les persones

El gruix de la inversió social, un total de 208,4 M€, es destinarà a infraestructures socials arreu de Catalunya, cosa que permetrà construir més de 40 equipaments nous i 111 ampliacions o remodelacions de centres residencials i diürns destinats a la gent gran, persones amb discapacitat o malaltia mental i centres per a la protecció de persones sense llar.

Gràcies al fons Next Generation EU, la vegueria de la Catalunya Central comptarà amb 8 equipaments socials nous i més d’una desena de centres remodelats o ampliats. Entre els centres de nova construcció destaquen els 2 equipaments per a persones grans en situació de dependència a Calaf i Sallent, pels quals els ajuntaments d’aquests municipis rebran una subvenció d’1,7 M€ cadascun.

En el decurs de l'acte al Museu de l'Aigua i el Tèxtil de Manresa es van presentar diversos projectes socials a la vegueria

En el decurs de l'acte al Museu de l'Aigua i el Tèxtil de Manresa es van presentar diversos projectes socials de la vegueria / Departament de Drets Socials

D’altra banda, l’entitat APINAS rebrà més de 3 M€ per a la construcció d’una residència per a persones amb discapacitat intel·lectual a Prats de Rei, amb 48 places organitzades en quatre unitats de convivència. L’entitat rebrà també una subvenció de mig milió d’euros per reformar un edifici situat al mateix complex.

Tecnologia per a l’autonomia personal

Per tal de fomentar l’autonomia personal i endarrerir la institucionalització el màxim de temps possible, el Govern finança també 180 projectes tecnològics al servei de l’atenció de les persones, 8 dels quals a les comarques centrals.

Un dels més destacats d’àmbit nacional és l’assistent robòtic ARI. La Generalitat comprarà un miler de robots per acompanyar la gent gran que viu sola amb una inversió de 5,4 M€. 200 unitats serviran per fer el pilotatge d’aquest projecte en diversos punts del país.

Projectes tecnològics i transformadors

39 projectes tecnològics veuran la llum els pròxims anys a Catalunya gràcies a la inversió de prop de 40 M€ del fons europeu. Un d’aquests projectes és SimbiòTIC, impulsat per la Taula del Tercer Sector en col·laboració amb l’associació SinèrgiaTIC. La iniciativa servirà per acompanyar més d’una vuitantena d’entitats socials de tot el país en la gestió de dades i la millora de l’atenció a les persones.

Osona Acció Social liderarà un dels dos projectes tecnològics transformadors a la vegueria de la Catalunya Central i rebrà mig milió d’euros per desenvolupar El Portal Social. Es tracta d’una aplicació informàtica que englobarà en un únic espai la informació social disponible a través de múltiples plataformes existents.

11 projectes d’innovació social a les comarques centrals

També s’invertiran 39 M€ del fons Next Generation EU per a l’impuls de 120 projectes pilot d’innovació social en l’àmbit dels serveis socials arreu del país. Amb aquest finançament se subvencionarà, per exemple, el projecte del Passaport Edunauta, de la Fundació Bofill. Està adreçat a infants de 3 a 12 anys en situació de vulnerabilitat pel que fa a oportunitats d’aprenentatge.

A la Catalunya Central s’impulsaran 11 iniciatives innovadores gràcies al fons Next Generation. Una de les més destacades és el projecte d’integració de l’atenció social i sanitària de l’entitat Althaia, per tal de millorar l’eficàcia dels sistemes actuals d’atenció a la salut mental social i sanitària.

Equipaments per a infants i joves

En infraestructures per a infants i joves a les comarques centrals es duran a terme 13 actuacions. Destaca la inversió d’1,2 M€ per a les obres de millora de l’alberg de joventut de Vic i la construcció a Manresa d’una casa de Barnahus, d’atenció a infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals.

La de Manresa serà una de les 7 unitats integrades de Barnahus que es crearan a tot Catalunya, amb una partida de 40 M€. Aquests nous equipaments se sumaran al de Tarragona, ja en funcionament i edificat amb fons Next Generation EU.

Un país líder en accessibilitat

14 ajuntaments de les comarques centrals rebran subvenció per a projectes de millora de l’accessibilitat als espais d’atenció ciutadana, tant físics com telemàtics. A més, es duran a terme actuacions en aquesta matèria en edificis judicials o estacions de FGC.

Més informació a https://dretssocials.gencat.cat/ca/el_departament/fonseuropeus/

.

. / .