El turisme rural viu un bon Nadal a la Catalunya Central mentre a les pistes hi ha menys esquiadors

Cada cop més famílies i grups d'amics de l'àrea metropolitana de Barcelona opten per celebrar les festes en masies del Berguedà

La falta de neu marca l'ocupació al Pirineu

Les masies El Prat de Sant Jaume de Frontanyà en una foto d'arxiu

Les masies El Prat de Sant Jaume de Frontanyà en una foto d'arxiu / ACN/Nia Escolà

ACN

Les cases rurals de la Catalunya Central han registrat una bona afluència de visitants durant la campanya turística nadalenca, sobretot per Cap d'Any, quan moltes d'elles van penjar el cartell de 'complet'. El president de l'Associació d'Agroturisme del Berguedà, Oriol Baños, explica a l'ACN que normalment per Cap d'Any és quan hi ha la "demanda màxima" i diu que la majoria de clients són famílies grans o grups d'amics, principalment de l'àrea metropolitana de Barcelona. Ho constata també Ramon Bosch, president de l'Associació per al Desenvolupament de l'Alta Anoia, una zona que ha tingut un 100% d'ocupació tant per Nadal com per Cap d'Any. En canvi, l'ocupació per la setmana de Reis ha estat més baixa i oscil·la entre un 30% i un 60%.

L'opció de passar el Nadal i el Cap d'Any en una casa de turisme rural s'ha consolidat entre moltes famílies i grups d'amics, una tendència que ha convertit la Catalunya Central en un destí per aquests dies. Un bon exemple són les cases rurals del Berguedà on fan un balanç positiu d'aquesta campanya nadalenca amb xifres que arriben al 100% per Cap d'Any. "Per aquestes dates sempre freguem el 100%, és l'habitual. La majoria són clients de l'àrea metropolitana de Barcelona, principalment famílies grans o grups d'amics amb nens", explica Oriol Baños, que fa un balanç positiu del 2023, tot i que han notat un lleuger descens de l'ocupació en relació a l'any anterior.

A les cases rurals de la zona de l'Alta Anoia la situació és la mateixa. Enguany la majoria han penjat el cartell de 'complet', tant per Nadal com per Cap d'Any, tot i que per la setmana de Reis les dades baixen al 60%. El president de l'Associació per al Desenvolupament de l'Alta Anoia, Ramon Bosch, diu que aquestes dades són similars a les de l'any passat, tot i que les reserves han arribat amb "menys intensitat".

Osona i el Moianès, satisfets amb la campanya nadalenca

Des de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme del Moianès i d'Osona, fan un balanç positiu d'aquests dies de Nadal. "Els restaurants i hotels han treballat bé, hi ha hagut feina", explica el seu president, Antoni Dinarès. La tendència ha estat similar a l'any passat i sense arribar als nivells de plena ocupació de principis de desembre amb l'allau de visitants de la Fira de l'Avet d'Espinelves i el Mercat Medieval de Vic. Després de la campanya de Nadal, molts establiments aprofitaran per fer vacances. "Tenim pocs hotels i són petits, treballen tot l'any i no es refien massa d'aquestes festes en concret", afegeix.

Menys esquiadors a les estacions per la falta de neu

La falta de neu ha marcat l'ocupació al Pirineu durant aquestes festes de Nadal sobretot a les estacions, que han notat la falta d'esquiadors. Tot i això, totes defensen en la mateixa línia que molts turistes s'hi han desplaçat per gaudir de les activitats paral·leles que ofereixen, com rutes a peu o en segway, així com la zona de debutants. Pel que fa als hotels i apartaments del Pirineu gironí han penjat el cartell de complet la nit de Cap d'Any i han rondat el 70% d'ocupació la setmana de Nadal.

A l'estació de La Molina, tot i que han notat un volum inferior de visitants en comparació a altres anys, el seu director, Xavier Perpinyà, ha comentat que s'ha pogut "esquiar bé" i que també han funcionat les diverses activitats paral·leles que s'ofereixen, com ara el parc dels arbres, o les rutes a peu o en 'segway'. Així, ha dit que han estat un Nadal "una mica estrany pel que fa a precipitacions", però que les perspectives de cara al gener seran bones, tenint en compte les nevades d'aquest cap de setmana i les que es preveuen per la setmana vinent.

Perpinyà ha explicat que en aquestes primeres setmanes d'obertura, han estat posant a prova els diversos elements que han de permetre treballar per desestacionalitzar les temporades turístiques i anar cap a un model d'estacions de muntanya. Així, durant les festes de Nadal, han tingut funcionant el 20% del domini esquiable i la meitat dels remuntadors i s'ha pogut dur a terme tot el ventall d'activitats programades, des de curses i entrenaments per als clubs, com altres propostes de caràcter més lúdic.

En una línia similar també fa balanç l'estació de Masella, que tanca aquestes festes amb xifres per sota de les de fa un any. Malgrat això, destaquen que els treballs d'innivació amb neu produïda han permès garantir el 100% de desnivell esquiable. També han indicat que el públic que hi ha anat tenia moltes ganes de practicar l'esport blanc i que els establiments hotelers situats a peu de pistes han penjat el cartell de complet.