Danone vol tancar la planta de Parets del Vallès, on treballen 157 treballadors

La companyia obre un procés de diàleg amb els sindicats per negociar les condicions del cessament d’activitat

ACN

Danone vol tancar la planta de Parets del Vallès, on treballen 157 treballadors, segons han confirmat sindicats i fonts de l’empresa. Aquest divendres la companyia ha anunciat a la representació dels treballadors la seva intenció de cessar l’activitat a la fàbrica, on es produeixen marques com Oikos o Vitalinea, en el marc d’un procés de “racionalització” de l’activitat i per “guanyar eficiència”, apunten des de la companyia. Ara, s’obre un procés de diàleg, en el marc del qual fonts de l'empresa informen que estan disposades a parlar de les opcions per afavorir la reindustrialització de la planta. Els sindicats ja han rebutjat l’anunci i han exigit a Danone que rectifiqui.

La marca francesa justifica la mesura "després d'un profund període de reflexió i anàlisi" i garanteix que entre les propostes d'acompanyament hi ha "el compromís de promoure la reindustrialització, amb el propòsit ferm de facilitar la continuïtat industrial a la zona i minimitzar l'impacte laboral".

Danone subratlla que l'Estat és "un mercat estratègic" i recalca que conserva el "compromís" perquè ho continuï sent i, en aquest sentit, assegura que seguirà la recollida de llet de Catalunya.

Els sindicats preveuen mobilitzacions

Els sindicats han avançat que preveuen mobilitzacions per aturar el tancament. Les organitzacions de treballadors han rebut la notícia aquest mateix divendres al migdia i estan reunits amb representants l'empresa per conèixer més detalls sobre tot plegat, segons han detallat fonts sindicals a l'ACN. 

En un comunicat, CCOO ha rebutjat "rotundament" el tancament, ha instat la companyia a fer "marxa enrere" en les seves intencions i li ha demanat que s'assegui a negociar amb la representació de la plantilla un pla industrial que garanteixi la continuïtat de l'activitat i dels llocs de treball de la planta vallesana. 

40 anys d'història

Fa gairebé un any i mig, Danone va celebrar el 40è aniversari de la fàbrica amb anuncis d'inversions per acabar la digitalització dels sistemes operatius. En concret, va assegurar que el 2023 acabaria d'invertir 6,7 milions d'euros en els mecanismes digitals i robòtics de la fàbrica, inaugurada el 1982.

En el seu moment, Danone va destacar que la planta era "estratègica" i va ser "motor de canvis" per promoure la innovació, sent l'origen de productes com Actimel o Danacol i que era la primera d'Europa en produir en dos circuits diferents productes làctics i alternatives vegetals.

Precisament, la planta havia rebut una inversió de 16 milions d'euros entre 2020 i 2022 per consolidar aquests dos circuits. En total, la planta de Parets es produïen fa un any 132 referències diferents, entre productes làctics i vegetals. La fàbrica vallesana exporta més del 20% de la producció de marques com Alpro, Activa i Oikos, sobretot a Portugal, Regne Unit i Irlanda.