El govern espanyol eleva el mínim exempt de pagar IRPF per compensar l’increment del salari mínim

El PP ha reclamat avui aplicar aquesta mesura per evitar que la meitat de la pujada acabi a Hisenda

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en una roda de premsa després d'una reunió del Consell de Ministres

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en una roda de premsa després d'una reunió del Consell de Ministres / ACN

ACN

El govern espanyol elevarà el mínim exempt de pagar l'Impost de la Renda de les Persones Físiques (IRPF) per compensar la pujada del salari mínim (SMI) acordada la setmana passada. Segons ha avançat El País i han confirmat fonts del Ministeri d'Hisenda a l'ACN, es faran modificacions a l'impost per evitar un impacte excessiu en les retencions com ja s'ha fet en anteriors ocasions. Tanmateix, apunten que el PP, que avui al matí havia demanat aplicar aquesta mesura per evitar que la meitat de la pujada acabi a les butxaques d'Hisenda, no pot alliçonar sobre impostos a la classe treballadora ni sobre el salari mínim.

L’executiu espanyol ha respost així a la demanda del president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que aquest dilluns ha reclamat ampliar l'exempció de l'IRPF per evitar que el govern recapti en forma d'impostos el 44% de la nova pujada de l'SMI. En un acte a Madrid, ha anunciat la seva voluntat de proposar a les Corts aquesta exempció fiscal perquè el 100% de l'increment se'l quedin els treballadors i no que l'Estat.

Segons els populars, la pujada de l'SMI sumarà uns 840 milions d'euros en nous ingressos pel ministeri d'Hisenda. "Si elevem el límit exclòs de retenció dels 15.000 euros actuals als 15.876 euros, el 100% de l'SMI se'l queda el treballador", ha defensat Feijóo.

Divendres passat el govern va tancar un acord per fixar la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) en un 5%. Aquest increment es va pactar finalment només amb el suport dels sindicats, i sense la patronal, que se’n va desmarcar. L'acord suposa que el sou més baix legal s'incrementi 54 euros i passi de 1.080 a 1.134 euros mensuals en 14 pagues, una pujada amb efectes retroactius al mes de gener.