Díaz reunirà els agents socials el 25 de gener per iniciar els treballs per retallar la jornada laboral

"Reduirem la jornada laboral, que porta congelada quaranta anys, però sense reducció salarial", diu la vicepresidenta

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, aquest dimecres a Madrid

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, aquest dimecres a Madrid / ACN

ACN

La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha anunciat aquest dimecres que el pròxim 25 de gener reunirà els agents socials per iniciar els treballs sobre la reducció de la jornada laboral. Segons ha dit en un acte amb sindicats a Madrid, s'ha de fer aquest pas per actualitzar una normativa que porta "quaranta anys congelada". "Volem continuar amb un model de relacions laborals que millori la productivitat, que mai en parlem", ha apuntat. La vicepresidenta ha recordat també que aquesta mesura forma part de l'acord de legislatura i de coalició firmat pel PSOE i Sumar a l'inici del mandat.

Tal com ha ressaltat la vicepresidenta, cal "continuar lluitant" per ampliar els drets "socials i laboral". En aquest sentit, ha defensat que aquesta i la resta de mesures que defensen des del seu ministeri busquen augmentar la protecció de les persones "més vulnerables" i millorar les seves condicions de vida.

Díaz ha anunciat l'inici de la nova fase del diàleg social en un acte amb els màxims dirigents de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, on ha firmat l'acord per incrementar un 5% l'SMI. "Comencem la nova legislatura amb un nou pacte salarial, això és molt positiu", ha ressaltat abans de recordar que a l'anterior mandat es va incrementar quatre vegades aquest indicador.

Tal com ha destacat, els increments salarials no han impedit que Espanya hagi creat els darrers cinc anys més llocs de feina que països com França, Alemanya o Itàlia. "Apujar els salaris millora la vida de la gent i impulsa l'economia, que té en el consum de les famílies el principal component de la demanda interna", ha agregat.

Fonts del ministeri de Treball apunten que la negociació amb els agents social sobre la jornada laboral neix sense terminis i amb l'objectiu de tancar un acord ampli que involucri empresaris i sindicats. Tanmateix, ressalten que una de les parts més complexes d'aquesta carpeta és el control horari, assumpte que s'havia intentat regular ja en el passat.

Per part dels sindicats, Sordo (CCOO) ha destacat que la pujada de l'SMI que entrarà en vigor aquest mateix mes de gener suposa una "gran notícia" per la reducció de les desigualtats que, a més, suposa un "canvi estructural". Tot i això, ha agregat que les pujades salarials no només no perjudiquen la productivitat empresarial, sinó que la poden incrementar.

Des de l'UGT, Pepe Álvarez ha lamentat que l'acord final de l'SMI no hagi comptat amb la rúbrica de les patronals, que es van desmarcar finalment de la pujada del 5%. D'altra banda, ha demanat que les converses sobre assumptes laborals s'aïllin del moment polític del país i ha recordat que el "problema" no és que el salari mínim pugi molt, sinó que els convenis generals ho fan massa poc per les posicions "dures" de l'empresariat.