La inflació es redueix sis dècimes fins al 2,7% al febrer per la rebaixa de l'electricitat i la moderació dels aliments

L'Estat registra una taxa lleument superior, del 2,8%, sis dècimes per sota de l'IPC del gener

Xavier Pi (ACN)

L'Índex de Preus de Consum (IPC) es va reduir sis dècimes fins al 2,7% al febrer a Catalunya en comparació amb el mes de gener, segons les dades publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Una rebaixa marcada per la moderació dels preus de l'electricitat, un 3,2% menys que un mes enrere, i amb una variació anual d'un -12%, mentre que els aliments van retrocedir un 0,2% respecte al primer mes de l'any i una taxa anual del 4,8%. Al conjunt de l'estat espanyol, la inflació es va situar una dècima per sobre de la catalana, en el 2,8%, reculant sis dècimes respecte al gener.

L'IPC català torna a situar-se per sota del 3% anual, sis mesos després de l'última vegada, concretament a l'agost de 2023, quan l'índex era d'un 2,5%. El febrer de 2023 la inflació era d'un 5,6%, la xifra més alta de l'any passat.

La inflació subjacent, que no té en compte l'energia i els aliments no elaborats, es va enfilar fins als 3,4% a Catalunya, quan el mateix mes de 2023 era del 7,1%. A l'estat espanyol es va situar en el 3,5%, menys de la meitat que un any enrere (7,6%).

Baixen els llegums, el peix i la carn ovina; l'oli segueix a l'alça

Els preus dels aliments van continuar suavitzant-se si es comparen amb el mes de gener, especialment els llegums (-6,7%), carn ovina (-2,4%), peix fresc i congelats (-1,7%), llet (-0,3%) i pa (-0,2). En canvi, l'oli va seguir a l'alça, sent un 2,1% més car, també la fruita fresca va augmentar un 1%, els cereals i derivats un 0,4% i els ous i aigua mineral, refrescos i sucs un 0,3%.

L'oli va encadenar el segon mes de pujada, passant d'un 44,4% anual al gener a un 46,7% al febrer i s'apropa al pic assolit a l'abril de 2022, quan va enfilar-se fins al 50,3%.

Habitatge, aliments i begudes no alcohòliques influeixen a l'Estat

Al conjunt de l'Estat, la taxa de variació anual de l'IPC es va situar en el 2,8%, sis dècimes per sota la registrada al gener. Segons l'Institut Nacional d'Estadística, els grups que van destacar per la seva influència en la disminució de la taxa anual van ser l'habitatge, que es va reduir 4,2 punts, fins al -2,7%, i els aliments i les begudes no alcohòliques, amb una taxa anual del 5,3%, 2,1 punts per sota la del mes anterior i menor des del gener del 2022.

En el cas de l'habitatge, el comportament va ser pel descens del preu de l'electricitat davant l'increment del febrer de l'any passat. En l'apartat dels aliments i begudes no alcohòliques, el descens es va concentrar en els llegums, les hortalisses i la carn, que van augmentar al febrer, i als increments dels preus de la fruita, el pa i els cereals i l'aigua mineral, refrescos, sucs de fruita i vegetals.

D'altra banda, per comunitats, l'IPC va registrar taxes anuals positives en totes les comunitats autònomes, encapçalades per Extremadura (3,3%), Galícia (3,2%) i les Illes Canàries (3,1%). En canvi, on menys va pujar va ser La Rioja i Navarra, ambdues amb un 2,5%.