Les dades de la inflació 2023: descobreix la taxa del desembre i com queden els preus

Castella-la Manxa va tenir un IPC del 3,4%

El preu dels carburants ha pujat un 3,9%

La taxa d'inflació del desembre de 2023

La taxa d'inflació del desembre de 2023 / freepik

Avui, l'INE (l'Institut Nacional d'Estadística) ha confirmat que la taxa d'inflació del desembre passat ha estat d'un 3,1% i que la taxa d'inflació subjacent s'ha moderat i s'ha situat en un 3,8%, baixant 0,7 punts, situant-se en la més baixa des de l'abril de 2022.

La inflació subjacent mesura l’evolució dels preus sense comptar els aliments frescos o l'energia com la gasolina, l'electricitat o el gas.

La taxa d'inflació del 3,8% es deu a la pujada de preus dels aliments i les begudes alcohòliques en un 7,3%, un 1,7% menys que el mes passat. A més, el preu de l'electricitat, ha augmentat, però menys que el desembre de 2022. 

La variació de preus dels aliments i les begudes alcohòliques

La variació de preus dels aliments i les begudes alcohòliques / freepik

Els canvis en els preus dels productes

Els llegums i les hortalisses han perdut valor econòmic i, la llet, els ous, el formatge, el pa, els cereals i la carn van pujar menys que el desembre de 2022.

Les begudes alcohòliques i el tabac van abaixar la taxa en un 3,4%, baixant 3,7 punts. Si recordem, el desembre de 2022 els preus del tabac van pujar i des de llavors, hi ha una estabilitat envers aquest producte.

El preu dels carburants per a particulars s'ha elevat fins a un 3,9%, a conseqüència de la poca baixada que hi va haver el desembre d'aquest any passat.

El desembre de 2023, l'IPCA (índex de preus de consum harmonitzat) va situar la seva taxa en un 3,3%, la mateixa que el novembre del mateix any.

L'IPC a les comunitats autònomes

El resultat de desembre ha estat positiu a totes les comunitats d'Espanya. I aquestes han estat les més moderades:

  • Madrid amb un 2,7%
  • Castella-la Manxa un 3,4%
  • Extremadura un 2,4%
  • Melilla un 3,4%

La taxa mitjana del 2023 se situa en un 3,55%, reduint-se a menys de la meitat de la del 2022. En aquell moment la taxa d'inflació era d'un 8,4%; la més alta des de 1986. El 2021 els preus es van apujar en una mitjana d'un 3,1%.