“L’acollida ens ha donat un nou sentit com a pares”

El Govern engega una campanya per trobar més famílies d’acollida, que tinguin cura d’infants o adolescents mentre les famílies d’origen no se’n poden fer càrrec

A través de testimonis personals, la campanya pretén animar més famílies a fer un pas endavant i acollir infants o adolescents -Signatura: Departament de Drets Socials

A través de testimonis personals, la campanya pretén animar més famílies a fer un pas endavant i acollir infants o adolescents -Signatura: Departament de Drets Socials / Departament de Drets Socials

Departament de Drets Socials

"L’acollida ens ha donat un nou sentit com a pares”. Aquest és el testimoni d’en Miquel Vidal, pare d’acollida. Amb la seva parella tenen dos fills biològics i fa nou anys van acollir també dos germans, que aleshores tenien tres anys i un any i mig d’edat. El Miquel relata la seva experiència personal: “Entens que no ets tu qui necessita o té el dret a tenir un fill, sinó que és l’infant el que necessita una família i et desprens del sentiment de pertinença. Acceptes que la teva tasca és acompanyar-lo”.

La Generalitat posa en marxa la campanya ‘Acollir és fer família’ on es podran escoltar més testimonis com el del Miquel. L’objectiu és apropar a la ciutadania la realitat de l’acolliment familiar, ajudar a dissoldre les pors i dubtes que hi puguin haver i animar més famílies a fer un pas endavant. Actualment, hi ha uns 2.000 infants i adolescents en centres o institucions tutelats per la Generalitat, arran d’una situació familiar vulnerable, que impedeix temporalment a la seva família d’origen fer-se’n càrrec. Són centres on estan ben atesos, però “l’ideal per a una criatura és créixer en el si d’una família”, com admet el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés.

‘Acollir és fer família’

La Paula Gutiérrez té ara vint anys. Ella va ser acollida quan en tenia set: “Per a mi, els meus pares d’acollida són els meus pares, tot i que tinc contacte amb la meva mare biològica”. “Jo he tingut molta sort i molta ajuda psicològica”, reconeix la Paula, que estudia Educació Social a la universitat perquè vol ajudar infants amb situacions com les que ella ha viscut.

Plafo Generic (1) page 0001

Imatge de la campanya "Acollir és fer família" de la Generalitat per ampliar el nombre de famílies d'acollida / Departament de Drets Socials

Tant el Miquel com la Paula van oferir el seu testimoni a la presentació de la campanya a Barcelona el passat 5 d’octubre. ‘Acollir és fer família’ es presentarà a diverses ciutats de Catalunya fins al 12 de desembre. El pròxim acte serà a Tarragona el 24 d’octubre; l’endemà, el dia 25, a Girona; el 7 de novembre la campanya arribarà al Vendrell; a Lleida, el 14 de novembre, a la Seu d’Urgell, el dia 21 i a Amposta el 28 del mateix mes. Finalment, aterrarà a Manresa el 12 de desembre.

Gots i carmanyoles per a l’acolliment

D’altra banda, el Govern ha dissenyat gots i carmanyoles que duen impreses frases com per exemple ‘Acollir és brindar en els aniversaris’ o ‘Acollir és compartir àpats’ per promoure l’acolliment arreu. Aquests es reparteixen entre els assistents als actes organitzats en el marc de la campanya.

Perquè el missatge arribi encara a més gent, des del Departament de Drets Socials també s’ha elaborat un anunci per a televisió, així com una falca de ràdio i diversos cartells que es podran veure tant en mitjans de comunicació com en suports publicitaris al carrer.

Un entorn d’estima i cura

L’acolliment en família aliena és un gest altruista que proporciona un entorn de seguretat, estima i cura a un infant. És una mesura temporal i una alternativa als centres d’acollida. El petit o adolescent necessita viure separat de la seva família d’origen durant un temps determinat, mentre aquesta resol els problemes que li impedeixen ocupar-se’n.

Les famílies perceben una prestació per cobrir les despeses que genera l’acolliment de l’infant, en funció de la seva edat i les seves necessitats. Hi ha diferent tipus d’acolliment, segons el temps que es calcula que pot durar l'acollida.

2.000 menors en centres que podrien ser acollits

Actualment, a Catalunya hi ha 783 famílies acollidores i 937 infants i adolescents acollits. A més, hi ha 139 famílies col·laboradores que acullen 150 infants. És un balanç positiu, però insuficient. I és que encara hi ha dos mil menors en centres que podrien ser acollits.

En aquest sentit, el titular de Drets Socials destaca que “necessitem més famílies acollidores” i afegeix que “estem molt convençuts que el país necessita fer un salt endavant en aquesta matèria” i que cal implicar en aquesta causa tot el teixit associatiu del país.

Millores per a les famílies d’acollida

Drets Socials també ha aprovat augmentar el complement Respir, que passa de 60 a 90 o 120 euros, depenent de la modalitat d’acolliment.

Aquesta ajuda vol garantir que l’infant o adolescent acollit pugui gaudir d’activitats de lleure i alleugerir també la tasca de cura i atenció que dona la família acollidora. Això se suma a l’augment d’un 32% de la prestació per a famílies acollidores que el Govern ja va aprovar al març.