Arriba la borrasca Aline: Alerta per fortes pluges a partir d'aquest dijous a Catalunya

Protecció Civil posa en prealerta el pla Inuncat per l'arribada de la borrasca Aline

Les precipitacions més intenses s'esperen durant la nit del 19 al 20 d'octubre

Alerta per fortes pluges a partir d'aquest dijous a Catalunya

Alerta per fortes pluges a partir d'aquest dijous a Catalunya / EFE

Redacció

Protecció Civil ha activat aquest dijous l'alerta del pla INUNCAT per la previsió de pluges intenses arreu del país, que poden arribar als 20 litres/m2 en mitja hora de cara a la tarda i nit. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), es preveu l'entrada d'un front que passarà ràpid. El Pirineu Occidental és on poden recollir-se les quantitats més abundants, de més de 100 litres/m2 en 24 hores, concretament al Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça i Alt Urgell. Alhora, plourà amb força a la meitat oest del Prepirineu. A més, s'ha activat l'alerta del pla VENTCAT per fort vent, amb ratxes que poden arribar als 72 km/h aquest mateix dijous, així com la del PROCICAT per onades de fins a quatre metres a tot el litoral.

La pluja anirà arribant al llarg de la tarda i la part més extensa i intensa serà entre el vespre i la nit d'aquest dijous. Si bé la previsió és que on s'acumuli més quantitat d'aigua sigui al Pirineu i el Prepirineu Occidental, les intensitats més fortes podrien concentrar.se amb més probabilitat a la meitat nord i al prelitoral. "Hi ha una previsió que indica que poden caure fins a 100 litres en 24 hores en alguns punts de Catalunya en les properes hores, i també es registrarà pluja intensa de manera generalitzada", ha destacat Imma Solé subdirectora general de Coordinació i Gestió d'Emergències.

Ha reconegut que la pluja a les capçaleres dels rius anirà bé per combatre la situació de sequera actual, tot i que ha avisat que cal anar amb precaució a l'hora de programar o fer activitats a l'exterior. A més, ha demanat precaució amb aquells aqüífers que darrerament baixen secs: "Pot passar que hi hagi acumulacions d'aigua en alguna riera o rierol que fins ara estaven completament secs", ha assenyalat Solé.

Per aquest motiu, Protecció Civil ha demanat a la població molta prudència en la mobilitat a les zones que es poden veure afectades per aquestes pluges, i sobretot allunyar-se de rieres i zones inundables i evitar travessar-les a peu o amb vehicle.

En paral·lel, i atès que en les properes hores poden produir-se increments de cabals sobtats, sobretot a l'Alt Pirineu i l'Aran, Protecció Civil està en contacte amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i l’ACA per fer-ne un seguiment constant.

Tot apunta que de cara a la matinada la situació anirà a la baixa i la precipitació quedarà restringida al Pirineu.

Fort vent i onatge

El front que afectarà Catalunya en les properes hores també generarà fort vent de component oest. Aquest es reforçarà en general entre dijous i divendres. Les ratxes més intenses es preveuen per aquest dijous a la tarda, amb cops de més de 72 km/h que afectaran sobretot el Pirineu i el Prepirineu, però també a qualsevol punt del territori.

Divendres, el fort vent es generalitzarà i afectarà especialment les comarques del litoral i prelitoral central i de Girona, sobretot a la franja del matí i migdia. Protecció Civil demana retirar qualsevol objecte de terrasses o façanes que pugui caure, i extremar les precaucions en les activitats a l'aire lliure, sobretot en zones boscoses i espais elevats.

Pel que fa a l'onatge, s'alterarà molt ràpid gairebé arreu de Catalunya a partir d'aquest dijous i fins divendres a la tarda, amb onades de més de quatre metres, el que es coneix com a mar brava. Hi haurà notable mar de fons, i aquest dijous la direcció de l'onatge serà de sud o sud-oest.

Es demana evitar acostar-se a les zones on trenquin fort les onades com ara espigons o determinades àrees de passejos marítims per evitar caure i ser arrossegats.