La neu cau amb intensitat al Pirineu i ja afecta carreteres de la Catalunya Central

El port de la Bonaigua està tallat i calen cadenes als túnels de Vielha i del Cadí, el Cantó i la collada de Toses

Els cotxes circulen sota una nevada intensa a la C-14, entre Organyà i el Pla de Sant Tirs.

Els cotxes circulen sota una nevada intensa a la C-14, entre Organyà i el Pla de Sant Tirs. / ACN

ACN

La nevada continua intensa aquest dissabte al Pirineu i Prepirineu –per sobre d'uns 700-800 metres- i afecta una trentena de carreteres de la Val d'Aran, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, el Berguedà, el Solsonès, la Cerdanya i el Ripollès.

A les 12.00 hores, hi ha dues carreteres tallades per la neu (la C-28, al port de la Bonaigua; i la GIV-4016, a Toses) i n'hi ha més de 25 que necessiten cadenes: l'N-230 al túnel de Vielha, la C-16 al túnel del Cadí, el port del Cantó, el coll de la Creueta, la collada de Toses i el coll de Bóixols. També calen equipaments especials en un tram de 60 quilòmetres de la C-462 entre la Coma i la Pedra i Josa-Tuixén, i a l'N-260 al coll de la Creu de Perves.

Complicacions al Túnel del Cadí

A la carretera C-16, al Túnel del Cadí, la neu acumulada a la carretera ha agafat a molts conductors desprevinguts, la qual cosa ha creat cert col·lapse a la via. Alguns han parat al mig de la carretera a posar cadenes i altres s'han quedat atrapats al mig de la carretera sense poder avançar. S'han viscut moments caòtics, com es pot veure al vídeo.

D'altres vies afectades per la nevada són l'L-401, entre Fígols i Alinyà i coll de Jou; l'L-500, del Pont de Suert a la Vall de Boí; la C-563, entre Tuixent i Gósol; l'L-510, entre Tírvia i Alins; la C-147 a Esterri d'Àneu; l'L-504, entre Vall de Cardós i Lladorre; l'LV-4241 a Lladurs; i la GIV-5217, entre Ribes de Freser i Queralbs. I també totes les carreteres de la rodalia per accedir a Campelles, Pardines, Bruguera i Ventolà.

El temps de dissabte: alerta per neu al Pirineu i pluja a la resta

Cotxes atrapats per la neu a Alp i Alt Àneu

Els Bombers de la Generalitat han rebut 36 avisos a causa de la pluja i el vent fins a les 09.00 hores, principalment a la regió d'emergències metropolitana nord i sobretot per retirar arbres caiguts i petites inundacions. A alta muntanya s'han fet serveis per treure cotxes atrapats a la neu amb persones dins a Alp (avís 09.35 hores) i l'Alt Àneu (10.28 hores). El telèfon d'emergències 112 ha rebut 118 trucades per 71 expedients relacionats amb les incidències meteorològiques, bàsicament des del Barcelonès, Bages, Ripollès i Baix Llobregat. Les precipitacions més destacades es registren a alta muntanya, amb més de 40 litres –en forma de neu- a Salòria, Espot i Boí. També sobresurten els 42 litres de Viladrau, els 35 litres de l'Ametlla del Vallès o els 33 litres de Vilanova de Meià.

Protecció Civil activa l'alerta Neucat

Protecció Civil manté en alerta el pla Neucat per nevades que poden superar els 20 centímetres per sobre dels 1.300 metres a les comarques del Pirineu i Prepirineu. Es recomana extremar la prudència en tots els desplaçaments i comprovar en quines carreteres és obligatori circular amb cadenes o si hi ha alguna via tallada. Les precipitacions més destacades s'han registrat a alta muntanya, amb més de 30 litres –en forma de neu- a Salòria, Espot i Boí.

TEMES