El PSOE retrocedeix i creix la bretxa amb el PP després del cara a cara

La cursa electoral manté molt igualades dues batalles més: ERC i Junts, separats per una dècima a favor dels republicans

El PSOE retrocedeix i creix la bretxa amb el PP després del cara a cara

El PSOE retrocedeix i creix la bretxa amb el PP després del cara a cara / EPC

Redacció

El Periódico ofereix aquest dimarts, 11 de juliol, la primera actualització del mercat de prediccions Predilect per conèixer l’evolució de les estimacions de vots, escons i participació en les eleccions generals del 23 de juliol. Fruit d'un projecte d'investigació de la Universitat de Zuric, Predilect és l’únic mecanisme que permet seguir l’última hora de les expectatives electorals més enllà de les enquestes i fins i tot la mateixa jornada electoral, donada la prohibició legal de publicar estudis d'opinió durant els cinc dies previs als comicis i fins que tanquin els col·legis electorals.

En aquesta nova actualització, que recull els primers efectes del debat cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, el PSOE s’emporta la pitjor part i perd força en benefici de Sumar, tot i que per ara el bloc de dretes no varia les seves expectatives. El PP conserva un folgat avantatge al capdavant i guanyaria les eleccions amb comoditat, però la suma amb Vox continua lleugerament per sota de la majoria absoluta. Els socialistes retrocedirien de forma significativa, però podrien intentar articular una majoria amb els mateixos socis en què s’ha recolzat durant aquesta legislatura. L’extrema dreta de Santiago Abascal i la coalició de Yolanda Díaz mantenen la seva pugna per la condició de tercera força política.

El PP guanyaria les eleccions amb el 34,37% dels vots i avançaria en 5,5 punts el PSOE, que es quedaria en el 28,84% dels sufragis. Respecte a l’anterior predicció, els populars han guanyat dues dècimes i els socialistes n’han perdut quatre. Així doncs, la distància entre tots dos ha pujat sis dècimes en les últimes 24 hores. Una dècima separa Vox, que aconseguiria el 13,11% de les paperetes, una dècima més que ahir, i Sumar, que obtindria el 13,23%, també una dècima més que el dia anterior.

La cursa electoral manté molt igualades dues batalles més: ERC i Junts, separats per una dècima a favor dels republicans, i el PNB i EH Bildu, la distància dels quals és inferior a una dècima a favor dels penebistes.