Rafael Nadal ha remuntat un set davant el serbi Novak Djokovic per guanyar Roland Garros per novena vegada, la cinquena consecutiva, una cosa que cap altre tennista havia aconseguit abans.

El mallorquí, de 28 anys, conserva a més el número u del món, després d'imposar-se per 3-6, 7-5, 6-2, 6-4 en tres hores i 31 minuts, en un partit que el serbi ha tancat amb una doble falta, igual que havia fet el 2012 en la seva primera final, també perduda contra l'espanyol.

Aquella va ser la final més llarga que Nadal ha hagut de disputar a París, 3 hores i 50 minuts, en un partit que va començar diumenge i, a causa de la pluja, va haver d'acabar dilluns.

En aquesta ocasió, Nadal ha aguantat el remolí del serbi en el primer set, però amb el pas dels minuts la fatiga, aguditzada per la forta calor i la humitat, que s'ha acostat al 80 per cent, han fet més efecte en Djokovic, que ha anat perdent la precisió a mesura que avançaven els minuts.

"En aquest tipus de partits tots els moments són crucials. Cada vegada que joc contra Novak és un gran repte per a mi, m'obliga a jugar al meu límit, el que augura grans enfrontaments en el futur", ha dit des de la pista el mallorquí.

Nadal, que ha anat a abraçar-se amb el seu oncle i entrenador Toni, que ha deixat escapar alguna llàgrima fruit de l'emoció, ha destacat la importància de vèncer en el seu Grand Slam predilecte després d'haver perdut la final de l'Open d'Austràlia amb problemes a l'esquena contra el suís Stanislas Wawrinka.

"Amb prou feina puc parlar, aquest torneig em porta molts records i m'emociona cada vegada que el guanyo", ha afirmat.

Nadal ha sumat el seu catorzè títol gran, els mateixos que el nord-americà Pete Sampras i se situa a tres del suís Roger Federer.

A més, ha sumat el seu triomf número 89 en un duel en terra batuda disputat a cinc sets, per una única derrota, la que ha patit a vuitens de final de Roland Garros el 2009 contra el suec Robin Soderling.

És la quarta vegada que Nadal derrota Djokovic en una final de Grand Slam, per tres triomfs del serbi.