Noah Baffoe emprèn l’aventura asiàtica

El màxim golejador de la història del CE Manresa es desvincula del club per incorporar-se a l’Eastern FC de la Hong Kong Premier League. El davanter tenia l’anhel de jugar a l’estranger i per això es va incloure una clàusula de sortida en el seu darrer contracte

El golejador Noah Baffoe condueix la pilota durant el darrer partit que va jugar a l'estadi del Congost contra el CDA Navalcarnero

El golejador Noah Baffoe condueix la pilota durant el darrer partit que va jugar a l'estadi del Congost contra el CDA Navalcarnero / ARXIU/JORDI BIEL

Tot i haver certificat la seva renovació pel Centre d’Esports Manresa ara fa dues setmanes, el davanter d’origen ghanès Noah Baffoe no militarà al conjunt blanc-i-vermell aquesta temporada. El màxim golejador de la història del primer equip de l’entitat manresana (115 gols) ha emprès avui l’aventura asiàtica. Noah Baffoe s’incorpora a l’Eastern FC de la Hong Kong Premier League, la lliga professional d’aquesta Regió Administrativa Especial de la República Popular de la Xina.

El golejador va trigar a segellar el seu nou contracte amb el Centre d’Esports Manresa ja que esperava poder complir un dels seus somnis pendents com a futbolista: viure l’experiència de jugar com a professional en una lliga estrangera. Després de la seva reeixida estrena a la Segona Divisió RFEF (9 gols) i amb 30 anys acabats de fer, el mercat de fitxatges d’aquest estiu era una de les últimes oportunitats que tenia el manresà d’origen ghanès de rebre ofertes de clubs d’altres països.

Durant els darrers mesos, formacions de l’Índia, Itàlia i Suècia es van interessar per la situació contractual del davanter, però cap li va presentar una oferta formal. L’última setmana de juliol, el fitxatge de l’exentrenador del CE Manresa Ferran Costa pel CF Badalona Futur SAE (Segona Divisió RFEF) i la temptativa del castelldefelenc de fitxar Noah Baffoe van precipitar la renovació del golejador pel club bagenc. Això sí, en el seu nou contracte es va incloure una clàusula que l’alliberava d’aquest compromís si en un termini de temps predeterminat el davanter rebia una oferta d’un equip professional de l’estranger. Aquesta circumstància es va produir la setmana passada i, avui, dimarts, Noah Baffoe ha agafat l’avió per desplaçar-se fins a la ciutat asiàtica. No endebades, diumenge, l’Eastern FC, el seu nou equip, juga la primera jornada de la Hong Kong Premier League.

El gallec Roberto el Chino Losada, exjugador del Reial Oviedo, Reial Valladolid CF, UD Las Palmas i CD Lugo, entre d’altres, és l’actual tècnic de l’Eastern FC. El davanter originari de Pontevedra va tancar la seva etapa com a futbolista al Kitchee SC de l’urbs asiàtica, amb el qual es va proclamar campió de la HKFA First Division, la màxima categoria del futbol de Hong Kong abans de la creació de la Premier League (temporada 2013-14) i la competició futbolística més antiga d’Àsia. Després, Roberto Losada va exercir d’entrenador assistent al Kitchee SC i a l’Eastern FC durant nou cursos esportius. Aquest serà el tercer exercici de Roberto Losada com a màxim responsable tècnic d’un club fundat el 1932 que es va proclamar campió de la Hong Kong Premier League la temporada 2015-16 i que va ser el primer conjunt de la ciutat que va competir a la fase de grups de la Lliga de Campions de la Confederació Asiàtica de Futbol (AFC).

La Hong Kong Premier League la disputen els deu equips professionals més potents de la metròpolis, els quals reben una aportació econòmica prefixada segons la seva classificació final. A més, aquests conjunts també juguen d’altres competicions com la Copa, la Copa de la Lliga o la Hong Kong Senior Chield, creada el 1895. L’Eastern FC juga al Mong Kok Stadium, amb capacitat per a 6.664 espectadors. Noah Baffoe compartirà vestidor amb tres futbolistes espanyols: el central extremeny Daniel Almazán, el mig centre basc Marcos Gondra i el davanter valencià Manuel Bleda, lesionat de llarga durada.

La baixa del golejador deixa dues places lliures a la plantilla del primer equip del CE Manresa, una de les quals hauria de correspondre a un central esquerrà que pugui jugar com a lateral. Tres dels cinc futbolistes que estaven a prova ja han estat descartats. El central esquerrà d’origen haitià Jean Sebastien Lauture (SD Laredo) ja no va prendre part amb el conjunt blanc-i-vermell a la fase final del Torneig d’Històrics i el lateral dret artesenc Miquel Nocete ha estat cedit, per segona temporada consecutiva, al FC Pirinaica (Primera Catalana). A més, a hores d’ara, el club malda per cedir el mitja punta manresà Aleix Díaz a un equip de la Tercera Divisió. D’altra banda, aquesta setmana s’ha de prendre una decisió definitiva sobre el futur esportiu del lateral dret Antonio Bioque i del mig centre Carlos Olmo.

Quasi cent cinquanta associats

Per últim, assenyalar que el CE Manresa ha fet públic, avui, que 148 persones ja han gestionat la renovació del seu carnet de soci o han formalitzat la seva inscripció com a nous associats del club blanc-i-vermell durant la primera setmana de la campanya de renovació i captació de socis per a la temporada 2023-24.