Rubiales es disculpa pel seu petó a Jenni Hermoso: "Segurament m'he equivocat"

El president de la RFEF assegura que no ho va fer "amb mala fe" i que va ser fruit "d'un moment de màxima efusivitat"

Luis Rubiales en una imatge d'arxiu

Luis Rubiales en una imatge d'arxiu

ACN / Laia Bonals

El president de la Real Federació Espanyola de Fútbol (RFEF), Luís Rubiales, ha demanat disculpes pel polèmic petíó que va fer a la jugadora Jennifer Hermoso  després d'aconseguir el primer Mundial femení. En un vídeo a les xarxes socials, Rubiales admet que "segurament" es va equivocar i assegura que el petó es va produir "en un moment de màxima efusivitat, sense mala intenció ni mala fe". "M'he de disculpar, no em queda una altra", afirma el president de la federació. Rubiales destaca que té "una magnífica relació" amb Hermoso i defensa que "no entenien" la polèmica: "Ho veiem com una cosa natural, normal i sense mala fe". En el missatge, admet que li toca "aprendre d'això": "Quan un és president d'una institució tan important, ha de tenir més cura".

"Hi ha unes declaracions, per part meva, dins d'aquest context, on dic que això em sembla una idiotesa. És per això, perquè aquí dins li donava la més mínima importància. A fora sí que la hi han donat. Vull disculpar-me davant aquestes persones perquè entenc que si des de fora s'ha vist d'una altra manera segurament tindran els seus motius", relata Rubiales sobre les declaracions que va donar després de la final a la Cadena Cope, on titllava d'idiotes i estúpids a aquells que criticaven la seva actuació.

"No fem cas dels idiotes i dels estúpids, de veritat", es defensava entre riures el diumenge el president de la Federació. "És un petó de dos amics celebrant alguna cosa... no estem per a estupideses. Jo, amb tot el que he passat, més estupideses i més ximples del cul... no. No fem cas i gaudim del bo i ni em comenteu coses de desgraciats que no saben veure el positiu... És una cosa sense maldat. Si hi ha ximples, que segueixin amb les seves ximpleries. Hi ha més ximples que finestres. Farem cas als que no són ximples... És una cosa sense maldat i una ximpleria, si la gent vol perdre el temps en això...", explicava el president de la Federació a la Cadena Cope.

El petó de Rubiales a Jenni Hermoso

El petó de Rubiales a Jenni Hermoso / La 1

Crítques i peticions de dimissió

El petó de Rubiales a Hermoso ha aixecat tota mena de crítiques. De fet, aquest dilluns la Generalitat ha demanat la dimissió del mateix Rubiales. Així ho ha reclamat la secretària general de l'Esport i de l'Activitat Física, que en declaracions a Catalunya Ràdio ho ha considerat una "agressió dura". La dirigent de l'esport català ha instat a "prendre consciència que hi ha coses que no són un preu que hàgim de pagar". "La mirada al futbol encara no és igualitària i ens queda molta feina per fer", ha afirmat.

La secretària general de l'Esport ha defensat la petició de dimissió de Rubiales perquè "pertoca a un president de federació ser escrupolós amb les formes". Caula ha lamentat que "el que explica aquest petó i les declaracions posteriors que el justifiquen és que normalitzem actituds que no són acceptables".

Al seu torn, el ministre de Cultura i Esport en funcions, Miquel Iceta, ha demanat "explicacions" a Rubiales, en unes declaracions a RNE. Iceta, que va ser present a la final del Mundial de futbol femení, ha advertit que "els qui tenim responsabilitats públiques hem de ser extremadament curosos". I ha afegit: "Donem un missatge a la societat, que és igualtat de drets i respecte, i evitar qualsevol circumstància que pugui interpretar-se en clau de prevalença". El dirigent socialista ha assegurat que és "inacceptable" en un esdeveniment que representa "un moment d'igualtat, de drets i de respecte cap a les dones".

Per la seva part, la ministra d'Igualtat en funcions, Irene Montero, ha denunciat que el "petó sense consentiment" és "una forma de violència sexual que patim les dones de forma quotidiana i fins ara invisible", i ha avisat que "no ho podem normalitzar". En un missatge a Twiter, Montero ha situat el consentiment "en el centre" i ha defensat que "és tasca de tota la societat".

{"pollEmbed":{"title":"Enquesta | Hauria de dimitir Rubiales pel pol\u00e8mic peto a Jenni Hermoso?","id":"91192759"}}

El protagonisme, a elles

Rubiales, en el seu vídeo de disculpes, ha demanat que el país sencer se centri en celebrar amb les seves futbolistes el Mundial aconseguit i que es deixi la problemàtica enrere. "Finalment, estic trist perquè, en el major èxit de la nostra història en el futbol femení i en general, això hagi entelat en certa manera la celebració. Cal donar-li el mèrit a aquestes dones, a l'equip liderat per Jorge Vilda i això cal celebrar-ho en gran", ha conclòs.