Arranquen les Lligues Nacionals Catalanes de bàsquet

El Baxi Manresa, l'AE Cadí la Seu, el CB Navàs Viscola, el Monbus CB Igualada i el CB Martorell ja coneixen els seus rivals a les seves respectives categories

Presentació de les Lligues Nacionals Catalanes, ahir a l’antiga Fàbrica Damm

Presentació de les Lligues Nacionals Catalanes, ahir a l’antiga Fàbrica Damm / M.A. Chazo

Els equips de la Catalunya Central que prenen part en lligues d’àmbit estatal comencen el curs competitiu amb la disputa de les Lligues Nacionals Catalanes. L'AE Cadí la Seu, vigent campiona de la competició, provarà de revalidar un títol que ha aconseguit en cinc ocasions. L'altre representant en la màxima categoria de l'àmbit informatiu de Regió7, el Baxi Manresa, continuarà amb la seva preparació prèvia a la temporada tot cercant el seu quart triomf en aquest torneig. El va conquerir per última vegada el 2021. Un títol que va ser el preludi d’una temporada d'ensomni pels aficionats manresans.

L'ascens a la Lliga ACB del Morabanc Andorra implica que cinc equips tenen dret a jugar la competició més representativa del bàsquet català, que acollirà el pavelló Barris Nord de Lleida. Per aquest motiu, els andorrans disputaran dijous (20.30 h) el partit corresponent a la fase prèvia davant del Bàsquet Girona que definirà qui s'enfrontarà en semifinals, la Diada Nacional de Catalunya, al vigent campió, el Barça (20.45 h). Abans, el Club Joventut de Badalona i el Baxi Manresa (18.30 h) es jugaran el primer lloc a la final, que es disputarà l'endemà (20.45 h).

L'excés d'equips en la màxima categoria masculina topa amb la falta de conjunts en categoria femenina, que amb tres formacions a la Lliga Femenina Endesa, haurà d'esperar a conèixer l’equip guanyador de la Lliga Nacional Catalana Challenge. Així doncs, Spar Girona i Barça CBS disputaran la primera semifinal al Pavelló Municipal d'Esports de La Seu d'Urgell el darrer divendres de setembre (18.15 h), mentre que les amfitriones es jugaran el dret a defensar el títol a la final a continuació (20.45 h). L’esmentada final serà l’1 d’octubre al pavelló urgellenc (19.00 h).

Pel que fa als equips de la Lliga EBA, s'ha optat per repetir el format habitual amb una primera fase de grups i una posterior final a vuit amb els cinc primers classificats i els tres millors segons. L'únic representant bagenc, el CB Navàs Viscola, està aparellat amb el Mollet, el Salt i el Montgat. Isidre Suau, entrenador dels navassencs, qualifica el grup "d'exigent" i avança que "l'equip sortirà a competir tots els partits". A més, apunta que "serà una bona manera de conèixer el sostre de l'equip tenint en compte les noves incorporacions".

 El CB Martorell, que encara aquest exercici amb moltes cares noves respecte al grup que va assolir la permanència el passat curs esportiu, queda aparellat amb el filial del Barça, el Sol Gironès Bisbal Bàsquet i el CB Alpicat. Toni Mesa, nou entrenador dels martorellencs, considera que la Lliga Nacional serà "una bona manera de cohesionar un equip molt nou". 

L'últim dels representants de la Catalunya Central, el Monbus CB Igualada, jugarà contra el CB Valls, el CB Granollers i el BBA Castelldefels. Un inici de curs competitiu que servirà els jugadors de Víctor Belenguer per "créixer com a equip i agafar uns automatismes necessaris tenint en compte la renovació completa del cos tècnic".