El Centre Excursionista Montserrat obre un verkami per finançar el llibre del seu centenari

La campanya pretén obtenir els 5.000 euros que els costa el 80 % de l'edició dels 100 primers llibres i estarà oberta fins al 10 de gener

El refugi dels Rasos de Peguera, propietat del Centre Excursionista Montserrat, complirà 90 anys el 10 de desembre

El refugi dels Rasos de Peguera, propietat del Centre Excursionista Montserrat, complirà 90 anys el 10 de desembre / Toni Muñoz

Jordi Badia Perea

Jordi Badia Perea

El Centre Excursionista Montserrat (CEM) ha obert una campanya a través de la plataforma Verkami per finançar l'edició dels 100 primers exemplars del llibre commemoratiu del seu Centenari, que pretenem treure a la venda pel Sant Jordi de l'any que ve. L'objectiu és recollir almenys 5.000 euros, amb què cobririen el 80 % de la producció dels 100 primers exemplars. A última hora de la tarda de dilluns, el primer dia de la campanya, el CEM ja duia recaptats 784 euros, a través de 15 donacions. El compte a Verkami estarà obert durant quaranta dies, fins al 10 de gener.

El CEM va ser fundat l'any 1922 i l'any passat va complir els seus primers cent anys d'història. L'edició d'un llibre que en recollís la història, els va quedar pendent. "L'any passat també vam tenir el trasllat de la seu social [al carrer del Pla dels Ametllers, 32] i ho vam deixar per aquest any, per poder-nos-hi dedicar de ple", comenten Carles Casado, Marc Antoni Malagarriga i Joan Closas, implicats en l'elaboració del llibre del centenari. "Volem que la història i les experiències del Centre Excursionista Montserrat hi quedin plasmades", afirmen.

El llibre tindrà dues parts ben diferenciades. "A la primera, hi ha el treball d'hemeroteca i arxiu que ha fet en Francesc Roma i Casanovas", explica l'expresident del CEM Marc Antoni Malagarriga. Aquesta part històrica ja està redactada. A l'hora de triar qui els la podia fer, no ho van dubtar gens. "Roma té molta experiència, ja va fer el llibre del centenari de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, coneix els arxius i sap quina informació cal buscar i on trobar-la", afirma el vicepresident del CEM, Carles Casado.

Francesc Roma Casanovas (Sant Martí de Centelles, 1963) és sociòleg, historiador i geògraf. Té una obra extensa que abasta monografies sobre el patrimoni local, guies excursionistes com Catalunya: 50 anys d'excursions per la història, d'història de l'excursionisme o biografies, des que a començaments dels anys noranta va investigar la història de l’excursionisme a Catalunya i va seguir amb l’estudi de la muntanya com a nova geografia cultura. També és l'autor de Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (1920-2020), el llibre commemoratiu del centenari de la FEEC.

"Aquesta primera part té un format d'assaig, de treball històric", diu Malagarriga, "però, n'hi haurà una segona més vivencial i periodística" en què el mateix autor farà un seguit d'entrevistes amb persones que rememoraran les seves experiències al CEM, i col·laboracions puntuals en un format d'article d'opinió.

Les dues parts estaran farcides de fotografies que recorren els cent anys d'història del CEM perquè "els qui van fundar el Montserrat, també eren uns apassionats de la fotografia", recorda Closas.

La campanya per a l'edició del llibre del Centenari del Centre Excursionista de Montserrat coincideix en el temps amb el 90è aniversari del Xalet-Refugi dels Rasos de Peguera, del qual el CEM n'és propietari, que es compleix aquest 10 de desembre. És el refugi amb finalitats esportives més antic de Catalunya. "El van construir els fundadors del Montserrat perquè quan pujaven a esquiar als Rasos i els feia mal temps, no sabien on aixoplugar-se", explica Malagarriga.

La campanya va arrencar diumenge (https://vkm.is/cem100anys). L'objectiu és recaptar 5.000 euros, almenys, que equival al 80 % del cost d'edició de 100 llibres. El 20 % restant compten aconseguir-lo de subvencions públiques de l'Ajuntament de Manresa i la Diputació de Barcelona, i també pensen rebre una col·laboració de la FEEC.

El llibre tindrà un format de 21x21, enquadernat amb tapa dura i amb un mínim de 240 pàgines. El seu cost serà de 48 euros, i hauria de sortir a la venda per Sant Jordi. "És un calendari una mica just. La plataforma estarà oberta fins al 10 de gener, 40 dies justos, i quan acabi s'haurà de fer tota la feina d'edició perquè el llibre ha d'entrar a impremta a primers de març", expliquen. A banda del llibre, els donants també optaran a un seguit de recompenses relacionades amb l'excursionisme, des de motxilles d'alpinisme a estades al Refugi dels Rasos.