Bàsquet/Lliga Endesa

Baxi Manresa: Lluitar fins a l'últim punt pot ser decisiu per anar a la Copa

L'equip de Pedro Martínez encapçala gràcies al seu balanç positiu una llista de cinc equips dels quals tres es classificarien per ser a Màlaga i dos se'n quedarien a fora

Cada cistella, com aquesta de Badio, pot resultar decisiva d'aquí a unes setmanes

Cada cistella, com aquesta de Badio, pot resultar decisiva d'aquí a unes setmanes / Oscar Bayona

Jordi Agut

Jordi Agut

Si la primera volta de la Lliga Endesa s'acabés avui, hi hauria cinc equips amb les mateixes victòries (7) però només tres d'ells (Baxi, Baskonia i Gran Canària) anirien a la Copa del Rei de Màlaga. Tot i guanyar el mateix nombre de partits, els altres dos (Girona i Joventut) se'n quedarien fora. El motiu és el bàsquet average general, el que compta en aquests moments per resoldre desempats. En no haver jugat dues vegades tots contra tots, no es pot prendre el resultat particular per desentrellar quins equips queden damunt dels altres. Per això, i fins a la jornada 17, serà important lluitar per cada punt, perquè la història recent ens diu que han estat determinants.

Dels quatre últims anys, per exemple, en podria parlar Joan Peñarroya. L'entrenador egarenc establert a Manresa va ser vuitè amb els bagencs el 2019 però no va poder anar a Madrid amb l'equip perquè es va prendre l'Estudiantes com a amfitrió en una maniobra molt habitual a l'ACB. La temporada següent, el mateix entrenador es va quedar fora de la Copa per només set punts. El seu equip, el San Pablo Burgos, estava empatat amb el València i l'Andorra a nou triomfs, però tenia una diferència de punts lleugerament inferior als andorrans,

El mateix Baxi va ser víctima d'aquest fet el 2021, tot i que no va ser tan ajustat. L'equip ja de Pedro Martínez estava empatat amb l'Unicaja (9 triomfs en lliga de 19 equips), però el seu balanç era 88 punts pitjor i es va haver de quedar a casa. Fa dos anys, el Baskonia va ser qui no va poder anar a Granada per només sis punts respecte del Lenovo Tenerife. Tots dos equips i el Breogán, també classificat, també havien vençut en nou partits. Finalment, la temporada passada, l'empat també va ser a nou victòries entre el València i l'Obradoiro i els taronja van obtenir el bitllet per 71 punts de marge.

Perdre del mínim possible

Després de la disputa de la jornada 13, el Baxi té set victòries. Si seguim la tendència dels últims anys, amb tres més en les quatre properes jornades (Barça a fora, Tenerife i Joventut a casa i Bilbao a fora) seria a Màlaga. Amb dues més, hi ha moltes possibilitats de múltiples empats. Amb els quatre equips amb què empata ara, va per davant, malgrat que només per 8 punts sobre el Baskonia, que ha superat el Lenovo per un espectacular 104-100, amb 25 punts de Marinkovic i 22 de Howard i Moneke. Amb els altres, 37 sobre el Gran Canària (que ha caigut per un clar 97-71 a Madrid, amb 19 punts de Hezonja i 26 del visitant Ethan Happ), 41 respecte del Girona i 75 millor que la Penya (que ha remuntat davant de l'Obradoiro i l'ha vençut per 78-69, amb 23 punts d'Andrews i 18 de Busquets.

De tota manera, el Lenovo, que ha de visitar el Congost i té una victòria menys, és només a set punts i els podria recuperar guanyant a Manresa. L'important, per tant, serà guanyar partits pel màxim avantatge que es pugui, però també que, si es perd, no sigui per una diferència gaire gran. La visita al Palau de dimecres, davant d'un Barça que vindrà picat per la derrota d'aquest diumenge a Saragossa per 101-99, serà la propera estació del trajecte.