Ambient esportiu, festiu i reivindicatiu a la Cursa de la Dona de Manresa

La prova omple les mil places disponibles i ha de tancar inscripcions

Jordi Morros

Jordi Morros

Ni el fred ni un cel que s’ha llevat tapat han desaminat els participants de la Cursa de la Dona que s’ha celebrat aquest diumenge al matí a Manresa. Ben al contrari. Ha fet el ple i les mil places disponibles s’han omplert. Per garantir la seguretat i una bona organització, fins i tot s’han hagut de tancar inscripcions.

La Cursa de la Dona per un circuit urbà de 5,2 quilòmetres ha celebrat la seva vuitena edició. Tan sols en una ocasió anterior, abans de la pandèmia, s’havien arribat a repartir tots els dorsals.

Més que una cursa

Ha sigut més que una cursa. Ha tingut un component social, festiu i reivindicatiu en el marc del Dia Internacional de les Dones. La plaça de les Oques de Manresa s’ha convertit en una veritable festa esportiva, i en un espai familiar. De fet, a més a més del miler de corredors, prèviament hi ha hagut curses infantils amb un centenar de participants més.

L’organització, a càrrec del Vela Club Fitnnes i l’Ajuntament de Manresa, ha destacat l’alta participació.

El director de la cursa, Esteve Camps, ha assegurat a Regió7 que arribar a la «xifra màgica de mil participants», ha sigut tot un repte i al mateix temps una satisfacció. Ha opinat que la cursa s’ha més que consolidat, i ha destacat els seus components «popular, festiu, familiar i amb valors ètics com el de la igualtat. Manresa s’hi ha aferrat».

És més que una cursa, ha manifestat. També ha destacat que ser el primer acte de la programació de Manresa, ciutat europea de l’esport 2024 «ens ha donat visibilitat».

Activitats paral·leles

Abans de l’hora per posar-se a córrer hi ha hagut diverses activitats a la plaça de les Oques, on hi havia un gran escenari, carpes comercials i informatives al seu voltant, i moltes persones, homes i dones, a l’entorn amb la samarreta ataronjada amb el lema «Juntes guanyem».

L’animació ha anat a càrrec del grup de batucada Vilatukades, i Jordi Callau ha fet de mestre de cerimònies. Tothom es volia fer fotografies a un photocall i a una mena de Polaroid gegant d’on se sortia amb la fotografia impresa en paper. Com les d’abans.

Hi ha hagut el lliurament de premis als participants en les categories infantils que ja fa tres anys que se celebren, i posteriorment per començar a fer bategar fort el cor i animar els corredors a fer estiraments i escalfar, hi ha hagut una sessió de zumba mentre que pels altaveus s’han pogut sentir a màxim volum peces com Una Lluna a l’Aigua de Txarango, Viva la Vida de Coldplay o Thunderstruck d’AC/DC.

Sessions de zumba per fer l'escalfament abans de la cursa

Sessions de zumba per fer l'escalfament abans de la cursa / OSCAR BAYONA

Cap a 2/4 d’11, a l’hora prevista, ha començat la cursa, una prova urbana de 5,2 quilòmetres. Hi ha qui l'ha fet corrents, qui ha recorregut el circuit caminant, en família, empenyen el cotxe del nen o la nena, amb el petit a l’esquena, amb la mascota i també hi ha hagut qui l'ha completat amb la cadira de rodes. Entre els participants, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, i el regidor d’Esports, Anjo Valentí, i la regidora de Feminismes i LGTBI, Isabel Sánchez.

El primer classificat en categoria masculina ha estat el manresà Roger Gómez, amb un temps de 16.41. Ha assegurat a Regió7 que la cursa «és una bona oportunitat per sortir, fer esport i reivindicar el feminisme».

Roger Gómez, del Club Atlètoc Manresa, ha completat els 5,2 quilòmetres amb 16 minuts i 41 segons

Roger Gómez, del Club Atlètoc Manresa, ha completat els 5,2 quilòmetres amb 16 minuts i 41 segons / OSCAR BAYONA

La primera classificada ha estat Ivana Navas amb un temps de 20.22. Quan ha passat la línia d’arribada ha fet un senyal al cel en record de la seva àvia. «Quan corro m’acompanya», ha explicat.

Ivana Navas ha dedicat el seu triomf a la seva àvia

Ivana Navas ha dedicat el seu triomf a la seva àvia / OSCAR BAYONA

La matinal s’ha arrodonit amb l’actuació dels Tirallongues, que han fet un pilar tot format per dones, i l’actuació de l’escola School Dance.

Classificació de la Cursa de la Dona 2024

Classificació de la Cursa de la Dona 2024 / Redacció