Els efectes del temporal: el vent deixa ratxes de fins a 144 km/h al Berguedà i provoca interrupcions a la C-16

El valor més alt de precipitació acumulada a les comarques centrals s'ha registrat al Port del Comte, amb 36,1 l/m2

S'ha donat pas alternatiu a la C-16 fins aquest divendres a les 12 del migdia, quan finalment s'han retirat les branques caigudes a la via i s'ha normalitzat la circulació

Andrea Izquierdo

Andrea Izquierdo

Els Bombers han atès 17 avisos entre les vuit del vespre i les vuit del matí a causa del vent i la pluja que acompanyen la tempesta que ha assolat les comarques centrals. Entre els més destacats, a la C-16 a Guardiola de Berguedà s'ha donat pas alternatiu durant la nit per les branques caigudes a la via a causa del temporal. La circulació per aquesta carretera s'ha normalitzat a les 12 del migdia, segons ha informat el Servei Català de Trànsit. El temporal també ha deixat ratxes de vent de fins a 144 km/h al Santuari de Queralt i 36,1 l/m2 al Port del Comte.

La gran majoria d'actuacions registrades per Bombers són per arbres caiguts. Als 7 que van retirar-se a Berga, l'indret on més caigudes s'han registrat segons el balanç, cal sumar-hi les branques que van acabar a terra per la força del vent i l'aigua. Aquesta situació, per exemple, va produïr-se a la Rasa dels Molins, on van arribar a tallar la carretera i es van haver d'activar els serveis d'emergències per reestablir el pas.

Els efectes del temporal a Berga d'aquest dijous a la nit

Per veure aquest vídeo, subscriu-te a Regio 7 o inicia sessió si ja ets subscriptor

Subscriu-te

Ja ets premium? Inicia la teva sessió aquí

Dolors Garcia

A Solsona, el consistori ha explicat que ja s'han activat la brigada municipal i l'empresa de neteja viària per treure les restes d'un temporal que ha passat amb força i que també ha tirat arbres i branques a terra. Tot i que s’hi està treballant intensament, l’alcaldessa Judit Gisbert adverteix que “en un sol dia no es podrà arribar a tot arreu” i és per això que demana comprensió a la ciutadania.

La brigada municipal treballant a la plaça del Camp, aquest matí

La brigada municipal treballant a la plaça del Camp, aquest matí / Ajuntament de Solsona

Un grup de joves, reallotjats

Per un altre costat, el temporal va sorprendre un grup de 12 joves i 5 monitors que acampaven la zona de Vallcebre, que han hagut de ser reallotjats en un alberg del municipi quan el temporal ha començat a assotar la zona.

El valor més alt de precipitació acumulada a les comarques centrals s'ha registrat al Solsonès. L'estació automàtica del Servei Meteorològic de Catalunya del Port del Comte havia recollit a la 2/4 de 2 de la matinada fins a 36,1 l/m2. També destaquen els valors d'Organyà, amb 31,5 l/m2; Gisclareny (27,2 l/m2); Castellar de n'Hug, (26,4 l/m2); Malniu (20,8 l/m2), i Castellnou de Bages (21,3 l/m2). Pel que fa al vent, s'han registrat cops de 144 km/h a l'estació del Cadí, , 124 al Port del Comte, 113,8 km/h a la Tosa d'Alp, 126 km/h a Berga, 112 km/h al Santuari de Queralt, 90km/h a Organyà.

Protecció Civil ha desactivat a les 02.40 d'aquest divendres a la matinada el pla Inuncat, que es trobava en alerta pel front que ha travessat gran part del país durant la nit i matinada amb pluja i tempesta amb força aparat elèctric i vent molt fort, sobretot a Ponent. Hi ha hagut força incidències menors i no es té constància de cap afectació personal.

Entre les afectacions causades pel pas del front destaca la manca de subministrament elèctric que va arribar a ser de 16.000 abonats a diverses poblacions de la demarcació de Lleida. L’empresa distribuïdora va destinar equips en terreny per anar realitzant la reconnexió a la xarxa. A les 06.00 hores del matí l’afectació era de 793 abonats a Balaguer, Linyola i poblacions més petites, mentre que a les 7.30 hores ja només quedaven 371 abonats sense llum a Linyola i Cabó.

Bombers de la Generalitat informa que entre les 20 i les 06.30 h, han rebut 175 avisos per serveis relacionats amb el temporal, la gran majoria per arbres caiguts. A més a més, a Queralbs el Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers ha iniciat un dispositiu per rescatar un grup nombrós d’infants que estaven acampats i al qual els havien volat les tendes de campanya, tot i que un cop valorada la situació únicament ha calgut reubicar part del grup al Pavelló de Ribes de Freser.